Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito bilje5 MOĆNIH RAZLOGA DA OPLEMENITE BAŠTU GERANIJUMOM - Štiti od svađa, pomaže...

5 MOĆNIH RAZLOGA DA OPLEMENITE BAŠTU GERANIJUMOM – Štiti od svađa, pomaže kod glavobolje i prehlade

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Geranijum je vjerovatno najpopularnija biljka koja raste na balkonima i terasama.

Cvijeće ima ljekovitu moć u prostoru – čisti vazduh, spaja nas sa prirodom, donosi nam ljepotu i radost, ali neke biljke se posebno izdvajaju.

Jedna od njih je geranijum, biljka koju često možemo videti u dvorištima i na prozorskim daskama sa cvjetovima koji plijene ljepotom.

Vjeruje se da geranijum donosi toplu, mirnu i prijatnu atmosferu u vašem domu.

Simbolično se smatralo da geranijum sprečava širenje negativne energije, štiti od svađa, ogovaranja, ali i otrovnih strelica toksičnih ljudi. Geranijum posjeduje umirujuća i antistresna svojstva, čineći ljude nježnijim, strpljivijim i ljubaznijim. U nekim kulturama se smatra da privlači i obilje.

Pročitajte: Kako da promijenite boju hortenzija

Donosimo vam 6 jako dobrih razloga da njegujete geranijum u svom domu:

1. Miris cvijeta poboljšava raspoloženje.

2. Geranijum takođe pomaže u ljubavi, zbog toga se preporučuje da voljenoj osobi poklonite cvijet geranijuma. Sigurno je da će vam uzvratiti osmjehom.

3. Listovi geranijuma u ​​svom sastavu sadrže eterično ulje, da biste se uvjerili u to, dovoljno je protrljati list prstima. Ulje se ljeti posebno ističe na Suncu. Tako se biljka može zaštititi od pregrijavanja. Postoji mišljenje da ako je geranijum na ulici, onda je u vrućem suvom vremenu na zalasku sunca lako primjetiti sjaj iznad njega. Eterična ulja koja se aktivno luče čine da biljka dobije dodatnu ljepotu.

4. Listovi geranijuma mogu otjerati moljce, muve i druge insekte, pa ga možete čak držazi i u vazi.

5. Možete koristiti geranijum za liječenje glavobolje i prehlade. Ova biljka pročišćava vazduh, ubija štetne bakterije. Da biste se osjećali dobro, dovoljno je da sjedite 10 minuta dnevno pored biljke. Za prečišćavanje vazduha možete koristiti ulje geranijuma, biće dovoljno samo 3 do 4 kapi ulja u aroma lampi.

6. Ulje geranijuma daje prijatan osjećaj i budi romantičnu atmosferu. Možete da stavite 5 kapi ulja geranijuma u ​​aroma lampu tokom romantične večere.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI