Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoOptimalno vrijeme sjetve suncokreta

Optimalno vrijeme sjetve suncokreta

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Optimalno vrijeme sjetve suncokreta je kada temperatura zemljišta dostigne minimalno 8ºC. Osim gustine sjetve, đubrenja veoma je važno pridržavati se plodoreda pri sjetvi suncokreta.

Sjetvu suncokreta treba započeti kada se temperatura zemljišta u sjetvenom sloju ustali na 8 do 10ºC. U našim uslovima uspijevanja vrijeme sjetve suncokreta je najčešće prva dekada aprila mjeseca.

Svako zakašnjenje sa sjetvom povlači sa sobom manje ili veće smanjivanje prinosa sjemena i prinosa ulja. Mlade biljke suncokreta su otporne na kratkotrajno djelovanje kasnih proljećnih mrazeva.

Suncokret je usjev širokoredne sjetve. Rastojanje između redova najčešće iznosi 70 cm, a rastojanje između biljaka u redu od 25 do 30 cm. Gustina sjetve suncokreta za proizvodnju ulja kreće se od 40.000 do 60.000 zavisno od uslova uspijevanja i specifičnosti hibrida. U većoj gustini sjetve dolazi do samozasjenjivanja i izduživanja biljaka, što ima za posljedicu formiranje sitnih plodova i nižih prinosa.

Pročitajte: Kako smanjiti osipanje zrna suncokreta pri žetvi?

Optimalno vrijeme sjetve suncokreta

Količina sjemena u zavisnosti od klijavosti, čistoće, apsolutne mase i gustine sklopa kreće se od 4 do 6 kg/ha. Suncokret se može sijati i za proizvodnju zelene krme i silaže. Za ovu namjenu sije se u većoj gustini, od 250.000 do 350.000 klijavih sjemena po hektaru.

Dubina sjetve zavisi od osobina zemljišta. Kreće se od 4 do 6 cm. Na težim, zbijenijim zemljištima dubina sjetve je manja i obrnuto. Ako je zemljište u vrijeme sjetve jako suvo korisno je obaviti dublju sjetvu, i do 8 cm, čime doprinosimo obezbjeđivanju potrebne vlage za klijanje sjemena koja se nalazi u dubljim slojevima zemljišta.

Njega usjeva

Ako je sjetva obavljena u suvo zemljište, treba obaviti valjanje, takođe je bitno suzbijanje korova, a jedna od vrlo bitnih mjera je međuredno kultiviranje. Optimalno vrijeme za ovu mjeru je faza dva do tri para listova, a cilj ove mjere je preventivno uništavanje korova, razbijanje pokorice, rastresanje površinskog sloja zemljišta i čuvanje zemljišne vlage. Ako postoji mogućnost za navodnjavanje, usjev se navodnjava za vrijeme suše, posebno u vrijeme oblikovanja glavica, cvjetanja i nalivanja zrna.

Autor: Danijela Ilić, mast. inž. PSSS Srbija

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI