Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSjemenski luk - koju sortu izabrati prilikom sadnje?

Sjemenski luk – koju sortu izabrati prilikom sadnje?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sjemenski luk – Ako ste planirali da sami proizvedete sopstveni luk, biće najbolje da sadite arpadžik.

Arpadžik je sjemenski luk, koji izgleda isto kao glavica luka samo minijaturna. Arpadžik se kupuje u poljoprivrednim apotekama, a cijena je od 4-5km/kg. Imamo različite sorte. Po boji možemo ih podjeliti na žuti ili narandžasti luk, crveni ili ljubičasti i srebrenjak koji je u stvari bijele boje.

Kada se posadi vrlo brzo niče, tako da vrlo brzo stize mladi luk za branje.

Ako se luk proizvodi radi glavica, potrebno je bar 4 mjeseca, koliko traje period vegetacije.

Sadnja arpadžika

Sadnja arpadžika može da se obavi u jesen ili proljeće.Kada govorimo o proljećnoj sadnji , treba je obaviti što ranije ako to vremenski uslovi dozvoljavaju, ako ne onda obavezno do kraja marta. Pre sadnje obavezno dobro pripremiti zemljište. Tlo treba da je plodno i rastresito, od toga će zavisiti i sam prinos.Luk se obično sadi na redove sa razmakom od 30cm. Razmak između arpadžika u redu treba biti od 5-10cm. Ako posadite na 5cm onda se mora vršiti proređivanje, tako što svaki drugi izvadite i koristite kao mladi luk, a ostatak ostavite do kraja vegetacije za glavice. Luk ne zahtjeva puno obaveza, pogodan je za proizvodnju bez hemijske zastite. Nije potrebno ni navodnjavanje. Ponekad je potrebno pljeviti, odnosno osloboditi ga od korova.

HOLANDSKI ŽUTI

Sjemenski luk - holandski žuti
Holandski žuti

Ovaj sjemenski luk je srednje rana sorta. Period vegetacije traje oko 120 dana. Glavice luka su krupne, čvrste i pljosnatookruglog oblika. Dostižu 80-90 g. Odlikuju se umjerenom ljutinom, koristi se svjež i termički se obrađuje za pripremu jela. Pogodan za skladištenje

PTUJSKI CRVENI ARPADZIK

Ptujski crveni luk

Najpoznatija slovenačka sorta luka. Ova sorta je srednje kasna.

Dobro podnosi sušu. Glavice su spolja sa crvenoljubičastom ljuskom, a takav je i mesnati dio, prošaran bijelim. Prilično je ljut, koristi se za kuvana jela ali i za salatu. Lako se čuva.

SJEMENSKI LUK ŠTTUGARTER

Šttutgarter

Stuttgarter je veliki, tamno žuti luk s čvrstim, bijelim mesom. Srednje rana sorta. Odlikuje se dobrim prinosom, dobrom otpornosti prema bolestima. Najpopularnija sorta kod nas.

LUK ŠTURON

Šturon

Sjemenski luk ŠTURON je sorta luka za kasniju proizvodnju. Odlikuje se veoma krupnom, okruglom do izduženom glavicom, ljuske su zlatne boje.Daje visoke stabilne prinose i nije sklon procvjetavanju .
Koristi se u svježem stanju i za duže je skladištenje.

MAJSKI SREBRENJAK

Majski srebrenjak

Lukovice su potpuno bijele boje, sočne i pljosnate. Proizvodi se iz rasada, direktnom sjetvom i iz arpadžika. Kad je u pitanju ova sorta sadnja arpadžika se obavlja u jesen, do kraja oktobra. Pogodan je posebno za proizvodnju mladog luka u rano proljeće. Teže se čuva.

PROČITAJTE:

Luk možete uzgajati tokom cijele godine u običnom, plastičnom balonu za vodu /FOTO/

Uzgojite MLADI LUK u ČAŠI VODE – Brzo i korisno!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI