Subota, 22 Januara, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZašto krastavac ima GORAK ukus i kako to spriječiti?

Zašto krastavac ima GORAK ukus i kako to spriječiti?

Zasigurno vam se desilo kada ste jeli svjež krastavac, da naletite na krastavac koji je gorak. To baš može biti nezgodno, jer samo jedan gorak krastavac može da pokvari cijelu salatu. Zato smo odlučili da ovdje podjelimo nekoliko savjeta kako da krastavac ne bude gorak, bilo da ih uzgajate ili kupujete za salatu.

Zašto je neki krastavac gorak?

Neki krastavci budu gorki, zato što su prilikom rasta i sazrevanja plodova, vremenske prilike nepovoljne. Ako su visoke temperaure sa sušnim perijodima, kada nema dovoljno padavina ili se ne zaliva dovoljno, tada krastavci mogu postati gorki. Isto tako nepogodni mogu biti i hladni periodi sa mnogo padavina. Gorčina krastavca zapravo potiče iz alkaloida kukurbitacina. Postoje neke sorte , hibridi koji nemaju ovaj alkaloid, pa zbog toga nikad nisu gorke. Ali domaće sorte krastavca za salatu, kao i kornišoni ga sadrže.

Uzgoj krastavca da ne bude gorak

Kod uzgoja krastavca, prema iskustvu uzgajivača, uz krastavce treba posaditi suncokret. Suncokret izvlači iz zemlje gorke materije i na taj način djeluje preventivno na krastavce, da ne postanu gorki. Farmeri preporučuju da se krastavci ne zalivaju hladnom vodom, već mlakom i ustajalom. Zalivanje krastavaca vršiti u ranim jutarnjim časovima ili uveče.

Postoje i narodna vjerovanja , da krastavce ne treba saditi sredom i petkom da ne bi bili gorki.

Šta ako je krastavac već gorak?

U slučaju da je krastavac već gorak, nema panike, jer postoji mogućnost da ga odgorčite. Isecite krajeve sa obe strane, da se dobiju korpice i trljajte isječene površine kapica sa osnovnim dijelom. Tu će se formirati kao neka pjena, bijele boje. Tako se ustvari izdvaja gorčina iz krastavca. Trljajte par minuta a onda operite krastavac. Gorčina bi trebalo da se sapere  i da krastavac postane jestiv. Drugi način da se izvuče gorčina iz krastavca, jeste da se isječe i drži u vodi satima.

Izvor: sadnja.com

PROČITAJTE:

Pet SAVJETA za bolji rast KRASTAVACA

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

uvoz žovotinja

Farmeri upozoravaju: Prekomjerni uvoz remeti proizvodnju

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković upozorio je da farmeri ne mogu opstati u otežanim tržišnim uslovima kada su izrazito visoke...