Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoLuk možete uzgajati tokom cijele godine u običnom, plastičnom balonu za vodu...

Luk možete uzgajati tokom cijele godine u običnom, plastičnom balonu za vodu /FOTO/

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako bi bilo lijepo da smo u mogućnosti da uberemo svježi mladi luk iz zemlje kad god nam zatreba? Ništa nije tako dobro kao svježi mladi luk za salatu. Ali kako možete osigurati da imate svježeg luka na dohvat ruke konstantno tokom cijele godine?

Naravno, luk je dostupan tokom cijele godine u supermarketima, ali je rijetko svjež, a ono u šta uvijek imamo sumnju jeste da li je taj luk organski i odakle dolazi? Baštovani ih jednostavno uzgajaju tako što ih posade u svoje bašte i plastenike, ali mnogi od nas imaju problema sa raspoloživim prostorom, noročito oni koji žive u zgradama i drugim urbanim sredinama.  Mladi luk može da se uzgaja vertikalno na prozorskoj dasci, koristeći kanister za vodu od 5L (možete da koristite i manje kanistere i flaše). Kanister štedi prostor, a takodje je praktičan za pomjeranje u slučaju nužde.

POSTUPAK

Prvo vam je neophodan kanister za sadjenje.

Zatim, je potrebno da uklonite vrat kanistera i onda treba da se naprave rupe na plastičnim zidovima istog. Možete koristiti makaze, nož ili ugrijani metalni alat da biste napravili rupe. Pobrinite se da rupe budu manje od obima glavica koje ćete da stavljate u flašu i da budu dovoljno velike da lukovice mogu da nesmetano rastu kroz njih.

CUT-BOTTLE-300x168

Zatim, ispunite bocu sa slojevima luka i zemlje.

TOP-VIEW-300x225

Nastavite da slažete slojeve sve dok ne stignete do vrha kanistera. Zatim ih zalijte.

Zatim vrh kanistera koji ste odsekli zalijepite providnom selotejp trakom, ali tako da zidovi gornjeg dijela ulaze sa unutrašnje strane zidova donjeg dijela kanistera u koji ste postavljali slojeve luka i zemlje. Ovo je bitno da ne bi došlo do izlivanja vode prilikom sljedećeg zalivanja.  I konačno postavite kanister na vašu prozorsku dasku.

onions-on-windowsill-Copy-198x300

I svakodnevno možete da pratite kako vaš luk raste.

U jednom  trenutku imaćete nešto slično ovome:

125983-acd6f-40881545-m750x740-u27f90-199x300

Dakle, sljedeći put kada budete željeli da dodate mladi luk u vašu salatu ili jelo, sve što je potrebno je da ga uberete u vašem vertikalnom vrtu mladog luka.

Još dva savjeta

1. Ako smatrate da je neophodno da zalijete luk, onda postavite kanister na bezbedno mjesto i polako dolivajte.

2. Nemojte da hvatate vaš kanister za ručku!

Izvor: herbanictinkture.com

PROČITAJTE:

Uzgojite MLADI LUK u ČAŠI VODE – Brzo i korisno!

Kako uzgojiti ljute papričice u saksiji

Kako da uzgojite lovor u saksiji

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI