Nedjelja, 3 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSjeme paradajza odlučuje o prinosu i kvalitetu

Sjeme paradajza odlučuje o prinosu i kvalitetu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mnogi se odlučuju da gaje rani paradajz i tada posebno sjeme paradajza mora biti kvalitetno. Veoma je važno posijati kvalitetno sjeme jer će, uz pravilnu njegu, se ostvariti pozitivan finansijski efekat. Kako sada uradimo, to će umnogome odrediti naš rezultat na kraju uzgoja.

Priprema sjemena za sjetvu

Ujednačenost nicanja sjemena obezbjeđuje ujednačenost rasta mladih biljaka. Ujednačeno iznikao rasad u isto vrijeme prolazi kroz fenološke faze, u isto vrijeme se podudaraju potrebe biljaka prema određenim uslovima. Sjeme za sjetvu treba da bude ujednačeno po veličini i težini. Preporučljivo je da se sjeme prije sjetve dezinfikuje. Dezinfekcijom sjemena obezbjeđuje se u velikom procentu zaštita sjemena od virusnih i bakteriskih bolesti.

Pročitajte: Virus mozaika duvana na paradajzu – Kako se boriti protiv ove opasne bolesti?

Zasijavanje

Paradajz zavisno od reona sije se od 10. januara do 5. februara. Proces proizvodnje rasada traje oko 50 – 60 dana. Za sjetvu 1 m2 potrebno je 8 -10 grama sjemena, odnosno na 1 metar kvadratni se uzgaja oko 800 -1.000 biljaka. Sjeme se sije u drvenim sandučićima  45 x 35 sm, dubine 8-10 sm. Ili u plastilnim kontejnerima svaka sjemenka posebno. Kompost za zasijavanje predstavlja smješu supstrata treseta, pijeska i pregorelog stajnjaka. Sjeme se pokriva sa 1,5 – 2 cm. komposta.

Sandučići ili kontejneri se pokrivaju folijom sve dok sjeme ne počne da niče i poslije toga se skida. Sjeme paradajza niče za 5 – 6 dana.

Nicanje

Pojava biljaka je momenat nicanja paradajza i predstavlja kritičan moment kod proizvodnje rasada. Pojavom kotiledonih listova temperatura vazduha mora se sniziti na 15 – 16° C dnevna i 12-13 C noćna i smanjiti vlažnost zemljišta.

Paradajz sjeme – Poslije nedjelju dana temperatura treba da se poveća na 18 – 20°C dnevna kada je sunčano vreme i 16 – 18 C kada je oblačno vreme i noćna 14 – 16°C.

Pročitajte: Slijedite ovih osam savjeta za bolji rod paradajza

U ovom momentu može doći do padanja rasada i dobro bi bilo da se takav rasad zasuši naknadno zalije rastvorom cineba ili još bolje previkurom. Neophodno je intenzivno provjetravanje. Oko 20 dana od nicanja rasad se gaji u sandučićima ili u kontejnerima i onda mora da se pikira.

Autor: Dr. Mijodrag Đorđević, PSSS Leskovac

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI