Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSlijedite ovih osam savjeta za bolji rod paradajza

Slijedite ovih osam savjeta za bolji rod paradajza

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Gajenje paradajza nije velika nauka i veoma je jednostavno, ako imate dobar alat i ako primate dobre savjete. Oni baštovani koji jednom okuse slast paradajza iz sopstvene bašte, nikad više ne pristaju na kompromise: obavezno siju i presađuju sorte kojih nema u slobodnoj prodaji. Za svoj trud dobiju sočne plodove od ranog ljeta do kasne jeseni.

Donosimo vam 8 savjeta kako da poboljšate rod paradajza:

1. Zakidanje zaperaka

Veoma je važno da zakinete svaki zaperak na paradajzu, bez obzira što se na njemu nalazi recimo cvijet. Pravilnim i redovnim zakidanjem zaperaka dobićete zdravu biljku paradajza i jedre i pune plodove.

2. Prihrana

Paradajz je jedna od “najgladnijih” biljaka u bašti. Pre sadnje paradajza neophodno je dobro nađubriti zemlju, a potom i nakon sadnje, sve dok se ne formira cvijet. Paradajz traži azot i stoga morate naći đubrivo koje ćete dodati svojoj biljci radi boljeg i sočnijeg proizvoda.

Pročitajte: Zaštita paradajza od plamenjače

Možda druge biljke mogu da uspijevaju u svakoj bašti, ali paradajz uspijeva samo u dobro nađubrenoj površini, bogatoj mineralima potrebnim za rast i razvoj ove biljke.

3. Sunce

Bez sunca nema ni sočnog paradajza. Uvijek ovu biljku sadite na mjestu na kojem će imati 6 i više sati sunca.

4. Voda

Osim što je večito gladna biljka, paradajz je i veoma žedna biljka. Stoga ga redovno zalivajte i nikako se ne oslanjate na majku prirodu. Jednostavno, ako vidite da je zemlja suva, dobro zalijte paradajz. Ako paradajz gajite u kantama, na balkonima, tokom vrelih ljetnih dana, biljku zalivajte do dva puta dnevno.

Pročitajte: Zakidanje zaperaka i vezivanje paradajza – Evo kako se obavlja

5. Presađivanje paradajza

Prilikom presađivanja paradajza veoma je važno da iskopate duboku rupu, jer paradaz voli kada mu je korijenje dobro pokriveno zemljom. Čim mu se ogoli korijenje, dolazi do razvoja bolesti.

6. Kada je paradajz još mali, napadaju ga bolesti

Paradajz napadaju razne štetočine. Nekada su to lisnate uši, a ponekad puževi. Savjet je da stalno zagledate stabljiku paradajza, proveravajući da li ima na njoj štetočina. Čim primijetite neki problem, rešite ga što prije, jer bolest zna veoma brzo da napreduje i da uništi ove biljke.

7. Vezivanje paradajza

Paradajz ne može sam da drži svoje plodove pa mu je potrebna pomoć. Nabavite drveni ili metalni podupirač koji će stajati uz paradajz, pa stabljiku redovno vežite, prateći rast. Tako ćete spriječiti lomljenje grana i uništavanje plodova.

8. Prepoznajte problem na vrijeme

Iako bi bilo lijepo da mogu, biljke nam ne mogu reći kada sa njima nešto nije u redu, pa na nama je da obratimo pažnju na znakove upozorenja.

Pročitajte: Virus bronzavosti paradajza – Kako spriječiti pojavu ovog virusa?

Problemi na koje morate obratiti pažnju:

  • Rupe u lišću- Potražite vrtne štetočine, danju i noću, i prema tome postupajte
  • Uvenuće- Zalijevajte češće
  • Crno lišće – vjerovatno uzrokovano gljivicama. Da biste spriječili pojavu gljivica, obavezno rotirajte lokaciju gredice sa paradajzom svake godine, dajte biljkama mnogo prostora za disanje tako što ne sadite preblizu jedan pored drugog, i prskajte fungicidom tokom cijele vegetacije.
  • Crne mrlje na plodu – nedostatak kalcijuma. Dobro đubrivo za paradajz pomoći će po ovom pitanju, ili možete staviti zdrobljene ljuske jaja u tlo oko biljke.
  • Ispucali plod- ispucali paradajz obično nastaje zbog nejednakog zalivanja. Ako paradajz ne dobija dovoljno vode, iznenada će doći do ogromnog naleta vode, plod će se prebrzo naduvati, uzrokujući pukotine. Ove pukotine obično zarastaju prije vremena berbe, i iako nisu lijepe, nisu štetne.

Izvor: stil.kurir.rs

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI