Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaSiva trulež - Bolest koja uništava paradajz, papriku i plavi patlidžan

Siva trulež – Bolest koja uništava paradajz, papriku i plavi patlidžan

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Siva trulež – Ova bolest je kod nas redovno prisutna, a ekonosmske štete od nje nastaju najčešće u toplim lejama i plastenicima bez grijanja u kojima se ne mogu regulisati toplota i vlažnost vazduha i zemljišta.

Botrytis cinerea je izraziti polifag, koji osim paprike, paradajza i plavog patlidžana parazitira veliki broj ratarskih i gotovo sve povrtarske biljke, te mnoge vrste ukrasnih biljaka, trava i leguminoza, kao i neke višegodišnje drvenaste biljke.

Siva trulež – Simptomi

Gljiva Botrytis cinerea je nespecijalizovana vrsta, koja se normalno razvija kao saprofit na biljnim ostacima. Na živom biljnom materijalu pojavljuje se kao parazit slabosti samo u nepovoljnim uslovima spoljne sredine.

Pročitajte: Spoljni uslovi potrebni za uspješan uzgoj paradajza!

Usljed nedovoljne toplote zemljišta i vazduha, smanjene osvjetljenosti i suvišne zemljišne i vazdušne vlage, otpornost biljaka slabi. U ovim okolnostima gljiva nesmetano prodire u biljku kroz najmanje zaštićena ili već oštećena mjesta kao što su: ožiljci opalog lišća na koljencu, spojno mjesto ploda s peteljkom, naprsline na plodu, ubodi insekata, mehaničke povrede i dr.

Simptomi na listovima se ispoljavaju u vidu većih crvenkastomrkih nekrotičnih pjega, nepravilnog oblika koje se obično pojavljuju na ivici ili vrhu lista.

Početni simptomi na cvjetovima se ispoljavaju u vidu sitnih vodenastih pjega koje se brzo povećavaju, usljed čega latice odumiru i otpadaju.

Pročitajte: SIVA TRULEŽ – Bolest koja može potpuno uništiti zasad JAGODE

Na prizemnom dijelu stabla mladih presadnica razvija se vodenasta nekroza, koja se postepeno širi zahvatajući stablo sa svih strana, usljed čega oboljele mlade biljke poliježu i trule.

Plodovi često bivaju napadnuti još dok su nedozreli. Pri jakom napadu patogena dolazi do truljenja čitavog ploda, kada on u potpunosti propada i nije za upotrebu.

Pri vlažnim uslovima, na oboljelom tkivu ploda ili stabljike dolazi do formiranja obilne sive micelijske prevlake, što je tipičan i lako prepoznatljiv simptom pojave ove bolesti.

Suzbijanje

Suzbijanje Botrytis cinerea obavezna je praksa u vansezonskoj proizvodnji paradajza, paprike i plavog patlidžana u zaštićenom prostoru. Regulisanje vegetacionih činilaca, posebno vlažnosti vazduha i zemljišta, predstavlja osnovnu mjeru borbe protiv ovog patogena.

Za preporuku je i održavanje dnevne i noćne temperature što je moguće bliže optimumu za odgovarajuću vrstu povrća. Takođe, preporučuje se i striktno sprovođenje mjera fitohigijene u zaštićenom prostoru s ciljem smanjenja izvora zaraze.

Pročitajte: Optimalne temperature za rast i razviće paradajza

U tu svrhu preporučuje se redovno odstranjivanje oboljelih plodova i drugih biljnih organa, te iznošenje svih otkinutih zaperaka nakon njihovog zakidanja, kao i nastojanje da se opali cvjetni listići ne zadržavaju na plodovima paprike i paradajza.

U slučaju nastupanja povoljnih uslova za razvoj bolesti, kao i obavezno neposredno nakon zakidanja zaperaka, biljke treba tretirati odgovarajućim botriticidom, vodeći pri tome računa o karenci.

Pročitajte: Siva pjegavost lista paradajza – Simptomi i suzbijanje

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI