Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoŠta treba raditi u julu da biste imali bogatu baštu

Šta treba raditi u julu da biste imali bogatu baštu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U julu ima mnogo posla u povrtnjaku. Vegetacija je u punom jeku i treba neprekidno potrebe biljaka za vodom, hranom, zaštitom od bolesti, štetočina i korova, kako bi se dobili što veći i kvalitetniji prinosi. 

Na otvorenom polju, početkom jula, počinje berba paprike i paradajza. Paradajz namijenjem za dalja tržišta treba brati čim zarudi kako bi u vrijeme prodaje, za 2-3 dana, dobio dobru boju, a sačuvao čvrstinu ploda.

Pravovremenim, čestim berbama biljka se podstiče da više rađa i donosi ranije plodove. Ovo je naročito važno kod biljaka gdje se plodovi beru i koriste u takozvanoj tehnološkoj zrelosti kao što su, na primjer, paprika, boranija, krastavac i patlidžan.

Pročitajte: Njega usjeva kupusa – Prihranjivanje, okopavanje, zalivanje

U julu se siju postrni usjevi: boranija, krastavac, kornišoni, rotkva i rasađuju kupus, karfiol i kasni paradajz. Predusjevi za ove usjeve su strna žita i grašak. Dobri su jer rano oslobađaju parcelu i omogućuju blagovremenu pripremu zemljišta.

Za postrnu sadnju i sjetvu povrća neophodno je odabrati parcelu koju je moguće navodnjavati. Za sjetvu jednog hektara boranije potrebno je od 80-120 kg sjemena, što zavisi od gustine, načina sjetve, krupnoće sjemena i klijavosti.

Kasni kupus i karfiol rasađuju se u julu. Najbolje uspjevaju na plodnim, strukturnim, promajnim zemljištima, bogatim organskim i mineralnim materijama.

Pročitajte: Kada je pravo vrijeme da vadite bijeli luk

U julu se, u prvoj dekadi, obavlja sjetva boranije, kornišona, vadi se bijeli luk, a sadi se kupus, kelj, karfiol, vadi se krompir.

U drugoj dekadi, obavlja se sjetva jesenje rotkve, kineskog kupusa, a beru se krastavci, sadi se karfiol.

U trećoj dekadi, vadi se crni luk i bere paprika.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI