Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiJedna od najgorih pčelarskih sezona u Republici Srpskoj

Jedna od najgorih pčelarskih sezona u Republici Srpskoj

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pčelarska sezona ove godine u Republici Srpskoj je jedna od najlošijih, pa se očekuje da će prinosi meda biti veoma mali i nikakvi, izjavio je za Srnu predsednik Saveza udruženja pčelara Srpske Damir Barašin.

– Na našim prostorima maj je glavni mjesec paša, ali je bio kišan i jednostavno pčele nisu bile u mogućnosti da iskoriste taj potencijal koji imaju. Bagrem nam je propao, a nakon njega dolazi bagremac koji je izuzetno kasnio – rekao je Barašin.

On je dodao da preostaje još pokušaj da se iskoristi livadska paša, ali da ne očekuje da će se nešto bitnije promijeniti po pitanju prinosa meda u Republici Srpskoj.

Najmedonosnije biljke na ovim prostorima su bagrem, bagremac, lipa i kesten, ali su se pčelari, kako je rekao Barašin, suočili sa toplim ranim proljećima gdje su se u aprlu pčele dobro razvile i očekivala se dobra sezona kada je riječ o bagremovoj paši, koja je propala zbog kišnog maja.

Pročitajte: Kako se obavlja proširivanje pčelinjeg legla?

On je napomenuo da su posljednje tri do četiri pčelarske sezone katastrofalne i da se u razgovoru sa starijim pčelarima može čuti da se ne pamte ovakve loše godine.

– Evidentno je da su prisutne klimatske promjene koje zadaju velike probleme pčelama i nama pčelarima jer izostaje medenje biljaka. Ova sezona predstavlja jedan veliki izazov za sve pčelare u Republici Srpskoj po pitanju uzimljavanja – rekao je Barašin.

Kada je riječ o cijenama meda, Barašin je rekao da je došlo do blagog povećanja cijena u odnosu na prije dvije godine, gdje je bio 15 povećan je na 16, ili sa 16 na 17 KM, dok je u Hercegovini konstantna cijena meda od 18 do 20 KM po kilogramu.

Pročitajte: Evo kako spriječiti rojenje pčela

Barašin je napomenuo da je svake godine usljed bolesti – varoe i američke truleži evidentno uginuće pčelinjih zajednica zbog čega će Savez u narednom periodu više pažnje posvetiti edukaciji mladih pčelara u Republici Srpskoj.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI