Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaSIVA TRULEŽ - Bolest koja može potpuno uništiti zasad JAGODE

SIVA TRULEŽ – Bolest koja može potpuno uništiti zasad JAGODE

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Siva trulež jagoda raširena je svuda, a uzročnik je polifagna gljiva Botrytis cinerea. Ona se najčešće javlja kada je vrijeme vlažno, a temperature niske.

To je najvažnija bolest ploda jagode. Postoje i druge bolesti koje prouzrokuju trulež plodova, ali su one manjeg ekonomskog značaja.

Jagoda je veoma osjetljiva na sivu trulež u fazi cvjetanja, a kada je u pitanju plod, njega napada u svim fazama njegovog razvitka.

Ova gljivica napada starije izumrle dijelove tkiva biljke i može da prodre u plod iako nije oštećena pokožica. Zaraženi plodovi jagode u početku su sočni, sa pjegama zagasite boje, a kasnije se na njima obrazuje siva prašnjava prevlaka, po kojoj je ova bolest dobila ime.

Djelovanju bolesti sive truleži jagoda pogoduje hladnije vrijeme i visoka vlažnost koje dovode do lakog formiranja apresorije. Upravo zbog dužeg perioda vlažnosti nakon padavina, javljaju se simptomi bolesti na otvorenom, a visoka vlažnost koja se može javiti u zatvorenim prostorima uzrokokuje pojavu bolesti u zaštićenom prostoru. Kišne kapi i vjetar šire reproduktivne organe gljive prouzrokovača bolesti, što rezultira infekcijom.

MJERE ZAŠTITE

Siva trulež jagode može potpuno uništiti zasad ove voćne kulture te se preporučuje otkanjanje zaraženih plodova iz zasada jagoda kako bi se onemogućilo širenje zaraze.

Takođe, ako podižete zasad izbjegavajte da to bude na mjestu uvala, dolina. Bolesti pogoduje velika gustina sadnje, te obratite pažnju da se držite preporučene u skladu sa uputstvima (potrebno je obezbijediti dovoljnu cirkulaciju).

Kao efikasno rješenje u suzbijanju sive truleži pokazala se primjena preparata ZENBY čija je karaenca samo 1 dan.

zenby agrimatco
Zenby – Uvoznik i distributer za BiH: Agrimatco doo

Aktivna materija: izofetamid ….. 400g/l
Formulacija: koncentrovana suspenzija (SC)

ZENBY pokazuje kurativno (liječi bolset) djelovanje na sivu trulež i do 36 sati nakon zaraze. U cilju postizanja pouzdane efikasnosti, preporučuje se preventivna upotreba.

PRIMJENA I DOZA

Preparat ZENBY može se koristiti od otvaranja prvih cvjetova (BBCH 60) pa sve do glavne berbe kada je većina bobica obojeno (BBCH 87).

Primijeniti ZENBY jedanput u sezoni (do 2 puta kada je potrebno, a 3 i više prskanja u sezoni sa botriticidima). ZENBY u poređenju s poznatim botriticidima pokazuje izvanredno dobro djelovanje pa se njegova upotreba preporučuje već na samom početku programa suzbijanja sive truleži s ciljem efikasnog suzbijanja razvoja bolesti od početka.

ZENBY ne ostavlja depozit na plodovima (mrlje, izmjena boje jagoda), kao što postoji problem sa drugim preparatima.

Doza: 1,2l/ha

Pakovanje: 10ml, 100ml, 500ml

Karenca:1 dan za jagode

Uvoznik i distributer za BiH: Agrimatco D.O.O

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI