Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoPriprema izdanaka KUPINE za sađenje

Priprema izdanaka KUPINE za sađenje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Priprema izdanaka kupine – Za sađenje treba upotrebljavati samo autentične sortne i garantovano zdrave izdanke, odnosno ukorijenjene vrhove ljetorasta, koji imaju dobar korijenov sistem. 

Izanci se najbolje primaju ako se po vađenju što prije zasade. Stoga pri nabavci izanaka sa strane valja nastojati da oni budu dobro upakovani i da u transportu provedu što manje vremena. Ako su u transportu proveli duže vrijeme onda ih po prispijeću treba držati bar 10 časova u vodi, pa tek onda saditi.

Prije sađenja svakom izanku se skrate žile oštrim makazama za 1/4, pri čemu se suve i oštećene žile sasijeku do osnove. Poslije toga žile se potope u razrijeđenu kašastu smješu napravljenu od jednakih dijelova goveđe balege i ilovače, pa se zatim izdanci sade, po mogućstvu po oblačnom vremenu.

KUPINA – Vrijeme i način sadnje

Tehnika sađenja

Tehnika sađenja kupine zavisi od načina pripreme zemljišta za podizanje kupinjaka. Ako je pri osnovnoj obradi zemljište bilo obilno pođubreno i duboko uzorano, najmanje na 30 cm dubine, onda je dovoljno da se na mjestima obilježenim za sađenje ašovom iskopaju jame, koliko da se pravilno rasporede žile izdanaka i obavi sađenje. Ako, pak, prethodna priprema zemljišta nije dobro izvršena, onda treba za svaki izdanak iskopati jamu 40 X 40 X 40 cm.

Izdanci se sade na istu dubinu na kojoj su bili u kupinjaku prije vađenja, ili 3-4 cm dublje. Dublje sađenje ne onemogućava prijem, ali na težim zemljištima donekle otežava izbijanje korijenovih izdanaka kupine.

Pošto se odredi dubina sađenja i žile pravilno rasporrede u jami, na njih se nabaci sloj trošne vlažne zemlje i ovlaš nagazi. Ukoliko pri osnovnoj obradi nije vršeno đubrenje stajnjakom, onda se preko nagažene zemlje stave 3-4 kg dobro zgorerlog stajnjaka, a preko njega tanak sloj zemlje, pa se opet nagazi da bi se dobro slegla.

Ako poslije sađenja nema izgleda da ubrzo padne kiša, svaki posađeni izdanak treba zaliti sa 2-3 litra vode.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Vrste kupine i njihove karakteristike

Izbor mjesta i položaja za kupinjak

Kako obaviti ĐUBRENJE KUPINJAKA

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI