Ponedjeljak, 20 Septembra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoNjega kupine poslije berbe utiče na rod u sljedećoj godini

Njega kupine poslije berbe utiče na rod u sljedećoj godini

Njega kupine poslije berbe – Budući da je kupina kao voćna vrsta višegodišnja kultura, od primjenjenih agrotehničkih mjera zavisi prinos, kvalitet kao i vijek eksploatacije koji je 12 do 17 godina.

Njezi kupine nakon berbe potrebno je posvetiti punu pažnju, s obzirom na to da od toga u priličnoj mjeri zavisi rod u narednoj godini. Kupina rađa na dvogodišnjim izdancima na kojima se iz pupoljka u pazuhu listova obrazuju rodne grančice koje cvjetaju i donose rod i poslije toga počinju da se suše. Njihovim pravovremenim uklanjanjem direktno se utiče na bolji razvoj jednogodišnjih izdanaka kao diferencijaciju rodnih pupoljaka i pripremu cjelokupnog zasada za period zimskog mirovanja.

Pročitajte: Osnovno đubrenje kupina u kasnu jesen

Poslije završene berbe dvogodišnji izdanci su završili svoju funkciju, a ujedno su najviše izloženi napadu prouzrokovča bolesti i štetnih insekata. Uklanjanjem izrođenih izdanaka, kao i prorjeđivanjem jednogodišnjih, preostali izdanci dobijaju bolju osvjetljenosti, veće provjetravanje i veće količine vode i hrane, a ujedno se mogućnost zaraze svodi na najmanju moguću mjeru.

Jesenjem đubrenju i osnovnoj obradi zemljišta takođe je potrebno posvetiti pažnju, budući da kupina ima korijenov sistem koji sa pruža najviše na dubini nešto većoj od oraničnog sloja. Đubrenje kupinjaka može se obaviti organskim đubrivima 25-40 t/ha (najbolje dobro zgoreo stajnjak) i mineralnim đubrivima (nekim od kompleksnih NPK kombinacija) u količini od 400-500 kg/ha. Najbolje je uraditi agrohemijsku analizu zemljišta u zasadu, a potom se pridržavati preporuke za đubrenje.

Izvorpsss.rs
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno