Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSEVERINA – Sorta koja daje više!

SEVERINA – Sorta koja daje više!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Nova hit – Sorta krompira, Severina,  poslije Hrvatske i Srbije, napokon je i na sortnoj listi Bosne i Hercegovine.

Agrico, najveći proizvođač sjemenskog krompira u svijetu, u svom istraživačkom centru duže je vremena radio na ranom sortimentu krompira pogodnom za proizvodnju u mediteranskim uslovima Dalmacije i Hercegovine.

Poslije sorti Jaerla i Liseta dogodio se vakum na tržištu ranog sjemenskog krompira. Puno je različitih sorti od kojih je svaka imala neke dobre karakteristike, ali nijedna nije sadržavala sve što traži tržište odnosno krajnji kupac.

Pojavom Severine zadovoljan će biti i proizvođač konzumnog krompira, a i hobist koji želi imati najraniji, visokoprinosan mladi krompir, dobre otpornosti na proljetne mrazove i bolesti, posebno na običnu krastavost, plamenjaču i trulež gomolja, a pogodan je i za skladištenje.

Uz sve navedeno, Severina za razliku od ostalih ranih sorti je i odličnih kulinarskih karakteristika. Gomolji se ne raskuhavaju te se mogu poslužiti kuvani “lešo” na salatu, kao i pečeni na klasičan način.

Meso i pokožica gomolja su žute boje, dok je gomolj izduljeno-ovalnog oblika. Gomolji su srednje krupni do krupni, zavisno od vremena vađenja.

Izvor: jabuka.tv

PROČITAJTE:

Sve o ranoj proizvodnji krompira u plastenicima

Zašto dolazi do oštećenja i deformacija krompira

Kako da se rješite krompirovog moljca u skladištu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI