MACINA TRAVA – Koristi se za plodnost kod žena, ali i rješavanje mnogih drugih tegoba

Macina trava

Ova vrlo rasprostranjena biljka ima nekoliko imena, a poznata je i kao divlji bosiljak, marulja, očajnica, gorska metvica, macina trava i slično.

Službeno ime ove biljke je Marrubium vulgare. Marulja se od davnina koristi kao ljekovita biljka, a može se pronaći na gotovo svakoj livadi. Uglavnom se koristi za liječenje plućnih bolesti, ali i kod ženskih bolesti i problema. Od ove biljke se priprema čaj, a narodni recept govori kako je ovo biljka koja će pomoći povećati plodnost kod žena.

Ljekovita svojstva marulje

Mnoge žene zaklinju se u ljekovitost ove biljke koja pomaže protiv sterilnosti. Osim za razne tegobe koristi se za čišćenje organizma od toksina ali i jačanje imuniteta. Ovo su glavne boljke za koje se može koristiti macina trava:

čišćenje jetre i žući
upale grla i plućne bolesti
iskašljavanje
toniziranje i čišćenje bubrega i mjehura
jačanje cijelog organizma
bolesti kože
ženskih problema i plodnosti

Neki od njenih glavnih blagodeti odnose se na korišćenje čaja od macine trave. On može pomoći kod mnogih tegoba s disanjem – kašljem, brohnitisom, upalom pluća, kod tuberkuloze i astme. Pomaže i kod mnogih infekcija i upala disajnog sistema. Djelotvorna je i kod smanjivanja simptoma kod gripe i prehlada. Odlična je za liječenje problema sa disajnim putevima i kod upala sluznice jer ju štiti od negativnih spoljašnjih  napadača. Osim toga podstiče rad metabolizma pa tako pomaže da se tijelo riješi nepotrebnih toksina. To radi tako da pomaže u čišćenju mjehura, jetre i žuči. Poznata je i za liječenje raznih problema s kožom, prištićima i aknama, a radi nje će brže proći rane i iritacije.

Za liječenje uroloških problema i onima s bubrezima, čaj od macine trave može biti pravi prirodni lijek. Podstiče izlučivanje mokraće te čišćenje mjehura od pijeska. Može se koristiti i za probavne smetnje jer će smiriti želučane grčeve i razne tegobe kao što su crijevne viroze.

Pomaže i kod podsticanja apetita. Djelotvorna je i u borbi protiv hemeroida. Ukoliko se koriste tinkture one mogu pomoći kod problema sa srcem i krvnim sistemom jer će regulisati pritisak i rad srca. Zato se može koristiti i kod anemije, proširenih vena i popucalih kapilara.

Macina trava za podsticanje plodnosti

Od svih ljekovitih svojstava, marulja je najpoznatija po tome što se koristi za liječenje ženskih bolesti te podstiče plodnost kod žena. Ova biljka može se koristiti za izradu čaja koji se po narodnom vjerovanju treba biti tri puta u danu kako bi se pomoglo da žena zatrudni. To je jedan od razloga zašto se ova biljka naziva i očajnicom. Ona prije svega pomaže uspostavljanje pravilnog menstrualnog ciklusa te regulira rad spolnih žlijezda i proizvodnju polnih hormona. Ovako možete pripremiti čaj za plodnost:

jednu kašiku macine trave prelijte s 2,5 dcl hladne vode
ostavite da proključa na vatri
kada proključa poklopite je i ostavite da stoji barem sat vremena
nakon toga je procijedite
dnevno pijte do četiri doze
Ovaj čaj ne bi smjele piti za vrijeme menstruacije, niti ako imate nekih drugih problema i oboljenja. Ako želite povećati plodnost pijte ga u ovim dozama oko mjesec dana pa nakon toga uzmite kratku pauzu. Kako bi za sigurno došli do prestanka sterilnosti, pijte ga oko tri mjeseca. Nakon toga obavezno napravite dužu pauzu, barem od tri mjeseca jer bi u suprotnom moglo doći do hipertenzije. Kada dođe do trudnoće, prestanite piti ovaj čaj.

Izvor: net.hr

PROČITAJTE:

Petrovac – Kraljevska trava koja liječi malokrvnost, rane, reumu…

Očajnica – Idealna trava za žene

Kako se med i orasi koriste kao lijek?

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Preporuka za vas

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});