Kako da se rješite krompirovog moljca u skladištu

krompirov moljac Krompirov moljac i štete na krtoli krompira

Sačuvati kvalitet krtola krompira u skladištima jednako je važno kao i isplanirati i u potpunosti sprovesti proizvodni proces na njivama.

Prije skladištenja krtola potrebno je obezbjediti najbolje moguće uslove u prostoru koji smo opredjelili za skladište. Nerjetko, upravo u skladištima dolazi do oštećenja krtola krompira od krompirovog moljca.

Prenosimo savete Zorana Panajotovića, diplomiranog inženjera kako suzbiti ovu štetočinu.

Krompirov moljac pravi štete i na polju i u skladištu

Oštećenja od krompirovog moljca se primjećuju tek tokom vađenja krompira, ali najčešće ipak u skladištu, gdje u povoljnim uslovima štetočina nastavlja da se razvija, praveći sve veće štete, koje mogu biti tako velike da su sjemenske krtole neupotrebljive, a merkantilne se teško prodaju na pijaci.

Foto: pisvojvodina

To je leptir koji je štetočina krompira i u polju i u skladištu, pri čemu veće štete nanosi uskladištenom krompiru.

Ako se štetočina sa krtolama useli u skladište, u kasno ljeto, dok je još toplo, a skladište se ne hladi, vrlo brzo nastavlja razvoj praveći mnogo veće štete na krtolama. Tada su mjere suzbijanja ograničene na sprječavanje razvoja prisutne štetočine, ali i sprječavanje dolijetanja štetočine sa okolnih polja ili iz drugih skladišta.

Savjeti: Suzbijanje krompirovog moljca u skladištu

U skladište ne unositi oštećene krtole, u kojima mogu da se nalaze larve moljca.

U skladištu krompira održavati temperaturu ispod 9 ° C (donji prag razvića), a najbolje od 5-8 °C.

Na vrata, prozore, ventilacione otvore skladišta postaviti anti-insekt mreže, kako bi se onemogućio ulazak novih štetočina, ali i izlazak onih koji se razvijaju na uskladištenim krtolama.

U podrumima i podnim skladištima ako je moguće održavati temperaturu do 16  °C pri kojoj nema piljenja gusenica iz jaja.

Skladišne površine (podove, zidove i plafone) praznih skladišta mogu se tretirati insekticidima na bazi malationa, pirimifos-metila, cipermetrina i deltametrina.

Vreće sa krtolama u tom slučaju treba dobro pokriti folijom nakon primjene ovog insekticida, kako bi se obezbjedili što bolje djelovanja parama sredstava.

Unošenje robe u tretirana prazna skladišta je dva dana poslije primjene.

Kod manjih količina uskladištenog krompira (u gajbama, vrećama ili u gomilama) može biti korisno mješanje krtola sa talkom, osušenim pepelom, pjeskom i slamom, kao i držanje u magacinu zajedno sa bijelim lukom, bosiljkom i sličnim aromatičnim biljkama.

Izvor: poljosfera.rs

PROČITAJTE:

Recite NE naklijavanju krompira u prostorijama u kojima se skladišti voće

KROMPIR se ovako čuva, a ako se ovo desi NE SMIJETE ga jesti

Šta prouzrokuje TRULJENJE KROMPIRA i kako to SPRIJEČITI?

Preporuka za vas