Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSavjeti za pravilno čuvanje povrća tokom jeseni i zime

Savjeti za pravilno čuvanje povrća tokom jeseni i zime

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pravi uslovi su presudni za uspiješno skladištenje i čuvanje bilo koje biljne kulture, a sam proizvod mora da bude u savršenom stanju – bez pukotina i oštećenja. Sa druge strane, veoma je lako nagnječiti voće i povrće dok ih berete, a kada više ne rastu, oni nemaju mogućnosti da se sami zaliječe.

Različite biljne kulture, poput korijenastog povrća, krompira, kupusa, paradajza, bundeve, jabuke ili kruške traže različite uslove čuvanja i skladištenja. Takođe, mnogo voća i povrća može da se zamrzne.

Kupus

Čvrsti crveni ili bijeli zimski kupus može da se sačuva nekoliko mjeseci, ako je ubran prije prvog mraza. Potrebno je ostaviti netaknuto korijenje ili najmanje 15 cm stabljike. Preporuka je da se stave na rešetkaste police, prekrivene slamom ili debelim slojem novina za slučaj da temperatura padne. Idealna temperatura za čuvanje je od 0 – 4 ° C.

Prokelj

Prokelj može da se ostavi u zemlji preko zime. Međutim, ukoliko prognoza predvidi da će biti izuzetno loše vrijeme, može da se prenese u zatvoren prostor radi konzumacije. Potrebno je iskopati celu biljku s korijenom i staviti u kantu s dovoljno vode da prekrije korijen. Na hladnom mjestu može da ostane u svježem stanju i do nedelju dana.

Korijenski usjevi

Korijenski usjevi, kao što su šargarepa, paškanat, cvekla, repa, keleraba, celer (ali, ne i krompir) su dvogodišnje biljke i zato se, u pravim uslovima, prirodno i lako čuvaju. Berbu je potrebno obaviti pažljivo, vodeći računa da se biljke ne oštete. Zemlju je potrebno ukloniti, ali korijen ne treba prati i trljati, jer upravo to može da ošteti kožu. Lišće se uklanja blizu krune.

Korijenaste biljke je potrebno smjestiti u plitke sanduke ili kutije, u kojima se razdvajaju slojevi sa malo vlažnim materijalom za pakovanje. Kako se ne bi ulazilo u dodatne troškove, u tu svrhu može da posluži vlažno lišće, pjesak, prosijana zemlja, piljevina (ali, samo od neobrađenog drveta). Kutije se smještaju u prostoriju u kojoj se održava temperatura od 0 – 4 ° C.

Krompir

Krompir zahtjeva malo drugačije uslove od gore pobrojanih korijenskih usjeva. On mora da se čuva na suvom mjestu i u mraku kako bi se spriječilo da dobije zelenu boju, a to se dešava kada se razvije visok nivo toksičnog alkaloida – solanina.

Krompir se vadi iz zemlje u suvim i malo hladnijim uslovima, ako je moguće, i ostavlja se nekoliko sati na samoj njivi kako bi se prosušio.

Što se tiče čuvanja krompira, najbolje bi bilo da budu u vrećama od debelog papira, jer će se tako sačuvati vlaga krtole i neće biti izložen svjetlosti. Ukoliko se čuva u mrežastim džakovima trebalo bi da se dodatno prekrije. Nikada ne treba koristiti plastične vreće, jer će u njima vlaga da bude previsoka, što će da stimuliše klijanje.

Krompir je potrebno zaštititi od niskih temperatura, odnosno izmrzavanja, a najbolje se čuva na temperaturi od 5 – 10 ° C.

Crni luk, bijeli luk, luk šalot

Crni luk se vadi kada svi listovi prirodno požute. Bijeli luk se vadi iz zemlje kada požute 4-6 lista. Preporuka je da se drže na toplom i suvom mjestu nekoliko nedelja, a ako je lijepo vrijeme mogu da ostanu na njivi ili u bašti – odmarajući na zemlji. Lukovice su spremne za čuvanje kada im je spoljna opna suva i papirnata. Najbolje je da se čuvaju u mrežastim džakovima koji omogućavaju slobodnu cirkulaciju vazduha. Naravno, potrebno je da se zaštite od izmrzavanja, a idealna temperatura za čuvanje je 2 – 4 ° C.

Paradajz

Zeleni paradajz treba ubrati prije prvog mraza. On će najbolje sam da sazri ako se cijela stabljika sa plodovima objesi na hladnom i suvom mjestu. Pojedinačni plodovi mogu da se umotaju u papir i smeste na ravnu površinu.  Sazrijevanje može da se ubrza, ukoliko paradajz stavite u zatvorenu vreću ili kutiju sa zrelom jabukom ili bananom.

Bundeva ili tikva

Budevi treba nekoliko nedelja sunca pred kraj vegetacije kako bi razvila otpornu koru za čuvanje. Bere se prije prvog mraza, a čuva se na hladnom i suvom mjesto sa dosta cirkulacije vazduha.

Zamrzavanje

Povrće poput karfiola, brokolija, graška može da se zamrzne kako bi se sačuvalo toko zime. Najbolje je da se prvo blanšira u kipućoj vodi i nakon toga stavi u zamrzivač. Paradajz je najbolje prvo skuvati u sos, pa tek onda zamrznuti.

Izvor: Garden organic, Agromedia

PROČITAJTE:

Čuvanje plodova šljive – Svježi zalogaji u zimskim danima

Čuvanje povrća – Efikasan način koji će očuvati svježinu plodova!

Kako sačuvati plodove voća u svježem stanju?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI