Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeIdeja za sadnju čuvarkuće (sukulenata)

Ideja za sadnju čuvarkuće (sukulenata)

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Čuvarkuća je otporna biljka iz porodice tustikovki, latinskog naziva Crassulaceae. Riječ je o biljci debelih mesnatih listova koja u vrijeme suše crpi vodu upravo iz sukulentnih listova. Prema vjerovanju mnogih, čuvarkuća ima natprirodne moći i štiti kuću od oluja i udara groma o čemu govori i njezino ime. Čuvarkuća je porijeklom iz Meksika, a na našim prostorima se obično sadi kao ukrasna biljka. Uzgoj čuvarkuće idealan je za one koji nemaju puno vremena za njegu biljaka kao i za početnike u vrtlarstvu. Pošto se radi o otpornoj biljci, uspjet će na područjima na kojima mnoge ne mogu. Neće joj smetati nepovoljni uslovi, a otporna je na gotovo sve – od visokih temperature i suše do mrazova i niskih temperatura, ova biljka će podnijeti sve. Jedino što joj ne odgovara su velike količine vlage.

Za uzgoj čuvarkuće ne treba vam puno mjesta, a može uspjeti i na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Ako ćete je saditi na otvorenom prostoru najbolje će joj odgovarati mjesta na kojima ima dosta sunca i vjetra pa se preporučuje da je okrenete prema jugu.

Posadite je u plitkim posudama, u kući, na terasi ili na balkonu, a na otvorenom će dobro izgledati posađene na niskim brdašcima. Kod sadnje imajte u vidu da posadite od 12 do 20 biljaka na jedan metar kvadratni. Veličina posude zavisi od sorte čuvarkuće koju želite posadite.

Ideje za sadnju čuvarkuće

Najpoznatija čuvarkuća je ona krovna koja je poznata i po snažnom ljekovitom djelovanju, no postoje i one ukrasne koje se mogu uklopiti u svako dvorište. Stoga, želite li posaditi čuvarkuću u drvo ili kamen, ona će jednako uspjeti, a vašem prostoru dat će toplinu i draž. U nastavku se nalazi par ideja u što možete posaditi svoje čuvarkuće.

Sadnja čuvarkuće u posude od terakote

S obzirom na vrstu čuvarkuće, odaberite i posudu od terakote. Preporučuje se sadnja u plitke i široke posude, a širina posude neka bude odabrana prema tome kako se pojedina biljka širi. Kod njege čuvarkuće u terakotnim posudama, budite oprezni. Ne treba ih previše zalijevati jer ne podnose vlagu, a ove posude je upijaju i dugo zadržavaju. Zemlju oko biljke ukrasite ukrasnim kamenčićima u raznim bojama, a želite li dodatno naglasiti šarm ovih meksičkih biljaka, obojite posude u šarene i vesele boje.

Sadnja čuvarkuće u keramičke čajnike

Ako imate stare šarene čajnike koji vam više ne trebaju, predlažemo da u njih posadite čuvarkuće. Kombinujte razne veličine, oblike i boje, a osim čuvarkuća u njih možete posaditi i druge sukulente.

Sadnja čuvarkuće u stare cigle

Izbušite po dvije veće rupe u jednoj cigli i u njih posadite čuvarkuće. Cigla će joj pasati za rast, a i lijepo će se uklopiti u svaki vrt. Osim u cigle, čuvarkuće možete posaditi i u kamene lonce i posude te ih ukrasiti kamenčićima ili školjkama.

Sadnja čuvarkuće u drvene posude

Ako imate stare drvene posude ili malo šira debla, od njih vrlo lako možete napraviti posudu u kojoj ćete uzgajati čuvarkuće. Bilo da se radi o pravilnim oblicima ili onim nepravilnim, uvijek savjetujemo kombiniranje jer ćete tako postići živost u vašem vrtu. Odličan izbor su i stare drvene ladice ili malo veće stare dječje igračke poput automobila od kojih možete napraviti predivan cvjetnjak.

Sadnja čuvarkuće u stare škrinjice

Svi uvijek čuvamo neke škrinjice i kutijice za “ne daj Bože, možda mi zatreba”, s veseljem vas obavještavamo da je taj dan stigao!

Donosimo vam novu ideju – pretvaranje starih drvenih škrinjica i kutija u nešto čarobno – maleni vrt čuvarkuća (sukulenata).

Ne morate nužno koristiti sukulente za popunjavanje vaših škrinjica, malene trajnice poput Gypsophila, zvončića ili timijana će također izgledati odlično u vašem mini “prijenosnom” vrtu.

Izvor: vrtlarica.hr

PROČITAJTE:

ČUVARKUĆA SAČUVALA DOMAĆINA

Čuvarkuća – Biljka koja štiti kuću i porodicu od požara, bolesti, zlih sila

Pripremite mast, čaj i sok od ljekovite čuvarkuće /RECEPT/

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI