Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoMorka – Da li uzgajate ovu neobičnu pticu

Morka – Da li uzgajate ovu neobičnu pticu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Morka je poznata od davnina, poreklom iz Gvineje, doneta na tlo Evrope. Poznata i kao misirka, biserka, dukatka (Numida meleagris). Ona ima izduženo, ovalno tijelo kojoj je leđna linija skoro vodoravna. Glava je mala, gola, lice plavobijele boje. Na glavi ima jedan rožni izraštaj. Tijelo je obraslo gustim perjem, noge su duge, a vrat kratak. Boja može biti plavkasta, srebrnastosmeđa, siva i bela. Za sve boje, karakteristična su, sedefasto bijela okruglasta polja u obliku bisera. Mužjak (misirac) je nešto krupniji, ima veći rog i veće podbradnjake.

Gajenje morke

Morke počinju jaja nositi u martu mjesecu pa do kasno u jesen. Jedna od karakteristika kod morki je da ukoliko imaju mogućnosti, one će da sakriju gnezdo. U tom slučaju kada ženka leži na jajima, u dvorištu se stekne utisak da je jedna morka nestala. Tek kad se izlegu pilići, nakon toga se ponovo pojavi. Obično leži na gnezdu kad u njemu ima između 20 i 25 jaja, a pilići se izležu nakon 26 dana.

Da bi se izbjeglo preletanje ograde mogu se mladi pilići morki pomiješati sa pilićima od kokoške. Kada odrastu u takvim uslovima ne prave probleme sa prelijetanjem.

Morka je neobična ptica za gajenje

Na našim prostorima, gajenje morke ima sporednu ulogu i ne postoji u cilju ekonomske dobiti. Uglavnom se gaji radi svog živopisnog izgleda, kao ukrasna živina. Takođe se propagira njihovo držanje u sklopu organske proizvodnje sa ciljem da se smanji broj štetnih insekata kao na primjer krompirove zlatice.

Meso morki je tamnije boje, po ukusu je slično mesu fazana, jarebice ili prepelice i veoma je cjenjeno. Dostiže težinu od 1,3 do 2 kg.

100 g mesa ima:

  • 153 kalorije
  • 23,4 g proteina,
  • 6,6 g masti,
  • minerale (natrijum, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, željezo, cink, jod fluor, bakar) i
  • vitamine (A, B1, B2, B6, B9, B12, C, E, K).

Meso mlade morke je vrlo meko i ukusno, naročito ako se priprema kao divljač.

Jaja su manja od kokošijih, ljuska je pjegava, mrkožute boje, vrlo tvrda. Težina mase jajeta je 45-50 g, tečna su i finog ukusa. U odnosu na kokošja, jaja morki sadrže više masti i imaju veću hranljivu i kaloričnu vrijednost.

Rastjerivanje štetočina

Kada su morke u pitanju, ovo sa rastjerivanjem štetočina se obavezno spominje. Jedni tvrde da uspiješno rastjeruje pacove i druge štetočine, dok sa druge strane ima onih koji tvrde da nemaju nikakav uticaj na prisustvo pacova i ostalih štetočina.

Izvor: agroinfonet.com

PROČITAJTE:

Uzgoj kokošaka: Kad je najbolje vrijeme za nosivost?

Uslovi smještaja pilića u tovu

Zašto je kokoškama bitno kupanje u prašini

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI