Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSavjeti za jesenju sjetvu rukole

Savjeti za jesenju sjetvu rukole

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rukola je sve više zastupljena u kuhinjama, što i ne iznenađuje, imajući u vidu ukus njenog lišća, kao i bogatstvo vitaminima. Obiluje vitaminom C, vitaminima B kompleksa, pektinom, karotenom, fosforom, gvožđem, kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, kao i bakrom. Međutim, to nije jedini razlog sve veće popularnosti ove biljke. Kao i gorenavedena povrtarska kultura, brzo pristiže na berbu (za oko 40 dana), a može se sijati od februara do septembra, u više navrata. Važno je znati da je najveći neprijatelj ove biljke insekt buvač.

Najbolji period za sjetvu rukole je prvih 10 dana septembra. Njeno sjeme je vrlo sitno, masa 1.000 semena iznosi svega 15 grama. Obrada zemljišta za rukolu se ne razllikuje od obrade zemljišta prilikom uzgoja bilo kod drugog zelenog lisnatog povrća. Osnovna obrada se vrši na dubinu od 20 centimetara, a predsjetvena priprema je vrlo bitna, upravo zbog činjenice što ima veoma sitno sjeme.

Pročitajte: Šta saditi/sijati u septembru nakon vađenja krompira

Sije se na dubinu od 0,7 do 1 centimetar. Razmak između redova treba da iznosi od 15 do 30 centimetara, a razmak između biljaka 5 do 10 cm. Niče za svega nekoliko dana. Za hektar zemlje biće neophodno 1,5 do 2 kilograma sjemena rukole.

Iako uspjeva na različitim tipovima tla, najbolje joj je obezbijediti bogato zemljište koje zadržava vlagu, odličan izbor su laka pjeskovita i srednje teška zemljišta rN neutralne ili alkalne reakcije.

Pročitajte: Posijte ove salate za berbu od kraja oktobra do početka maja

Odlučite se za djelimično zasjenjeno mjesto. Ima skromne zahtjeve za toplotom, tokom velikih vrućina proizvodi listove lošijeg ukusa. Za njenu sjetvu je važno samo da dnevne temperature budu iznad 4 stepena. Rukola se đubri s oko 60 do 80 kg/ha azota, u istoj količini fosfora, a potreba za kalijumom je nešto veća, oko 100 do 120 kg/ha.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI