Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPosijte ove salate za berbu od kraja oktobra do početka maja

Posijte ove salate za berbu od kraja oktobra do početka maja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mjesec septembar je optimalno vrijeme za sjetvu povrća koje ćemo brati tokom kasne jeseni, zime i ranog proljeća. Zelena salata, matovilac i rikola su idealni za sjetvu u ovom terminu.

Rana jesen je optimalno vrijeme sjetve raznih salata koje ćemo brati od kraja oktobra do početka maja sljedeće godine. To su zelena salata, matovilac, gorušica, portulak, rikula, kres salata, mizuna, pak čoi.

Kako bi ih što bolje zaštitili od promjenjivog vremena, najbolje da ih uzgajamo ispod agroplatna, u niskim tunelima, plastenicima i drugim tipovima zaštićenog prostora.

Salatama treba puno vlage

Zajedničko za sve vrste je da im treba dovoljno vlage u zemlji kako bi klijali i nikli. Posebnu pažnju posvetiti zaštiti od mraza i puževa, kada je jesen topla i vlažna, ali i od ptica. Nemojte ih saditi i sijati pregusto, jer suvišna vlaga pospješuje pojavu truljenja.

Zelena salata

Najčešće se uzgaja zelena salata. Varijeteti koji formiraju glavicu imaju nešto dužu vegetaciju, a lisnati kraću. Može da se uzgaja na otvorenom, zatvorenom i u posudama, direktnom sjetvom ili sadnjom rasada. Do sredine septembra završiti sjetvu na kontinentu, a na jugu do početka oktobra.

Međuredni razmak je 20 cm, a kada biljčice razviju dva lista, vrši se prorjeđivanje na razmak od 5 cm. Konačni razmak za salate koje razvijaju glavicu je 20 cm, a za lisnate do 15 cm. Prva berba listova može biti već poslije 35 dana, a glavica poslije 70 dana.

Rukola

U zaštićenom prostoru može da se sije sve do početka oktobra na razmak od dvije sedmice. Optimalna temperatura za rast i razvoj je oko 20ºC. Odgovaraju joj sunčane lokacije, zaštićene od vjetra.

Međuredni razmak je oko 20 cm, a u redu oko 10 cm. Dubina sjetve je 1 cm. Treba izbjegavati primjenu đubriva bogatih azotom. Već poslije 40 do 60 dana može da se bere. Na 1 m² daje prinos od 2 kg.

Matovilac

Ova lisnata salata se može sijati tokom cijele godine u kontinuitetu svakih 7 do 10 dana. Veoma je cijenjen zbog velikog sadržaja vitamina C. Izuzetno je otporan na niske temperature.

Niče za 7 do 10 dana pri optimalnoj temperaturi od 10ºC. Sije se u redove na udaljenosti oko 10 do 20 cm. Koristiti sjeme staro dvije do pet godina, jer ima bolju klijavost nego svježe. Za 1 m² biće vam potrebno 1 do 2 g.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI