Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoUspješna jesenja sjetva rotkvice - Izbjegnite najčešće greške

Uspješna jesenja sjetva rotkvice – Izbjegnite najčešće greške

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako bi unapredili svoju proizvodnju, portari trebaju prije svega da znaju gdje griješe prilikom uzgoja odabranih kultura. Upravo iz tog razloga mi iznosimo koje greške se mogu „potkrasti“ prilikom jesenje sjetve rotkvice koja se obavlja u septembru i oktobru mjesecu.

U pitanju je povrtarska kultura izrazito kratke vegetacije. Naime, od sjetve do berbe prođe samo 30 do 45 dana.

Pročitajte: Ne bacajte lišće rotkvica – Ono je ljekovito, ukusno i hranjivo, a evo kako ga najbolje iskoristiti

Priprema zemljišta za sjetvu rotkvice

Najprije je važno zanti kako pripremiti zemljište. Priprema zemljište za ovu biljnu kulturu spada u nešto jednostavnije pripreme.

Pošto je riječ o vrsti koja brzo formira plod, neophodno je da zemljište bude kvalitetno, rahlo, rastresito i u određenoj mjeri hranljivo, ali ne pretjerano. Mehanički sastav zemljišta može se oplemeniti, i u ovom slučaju preporuka je da se za pospješivanje rastresitosti i rahlosti doda piljevina, koju ćete razbacati po parceli i ufrezirati. Uz piljevinu je dobro dodati i stajnjak, u ovom slučaju kompost. Takođe je potrebno posuti ga i ufrezirati.

Pored stajnjaka i piljevine, može se koristiti i vještačko đubrivo, NPK 15:15:15.

Odabir i raspored sjemena

Kada je riječ o količini i odabiru sjemena rotkvice, potrebna je manja količina, a izbor vrste je na vama. U našoj zemlji najčešće se gaji klasična crvena rotkvica. To je klasična okrugla rotkvica, kratkog perioda od sjetve do branja. Već poslije 3 do 4 dana od sjetve klijaće prve biljke, a poslije mjesec dana će se dobro razviti.

Postoji više mogućnosti kada je riječ o rasporedu sjemena. Preporuka je da razmak između sjemena bude oko 3 do 4 cm između sjemena. Sjeme se sije na dubini od 1 cm, a poslije sjetve preporučeno je da se zemlja poravna.

Poslije sjetve slijedi period zalivanja tokom kog je važno da gornji dio tla ne bude previše isušen, kako bi se korijen dobro razvio. Takođe, da bi plodovi bili sočni neophodno je obezbijedititi im stalne uslove optimalne vlažnosti zemljišta.

Rotkvice se na istoj parceli sade na svake 3 ili 4 godine. Kao dobre predkulture ističu se mahunarke, krompir, paradajz, krastavac, paprika…

Pročitajte: Tehnika gajenja rotkvice

Konzumacija rotkvice

Rotkvice se najčešće jedu svježe, a tako se najčešće i preporučuju za konzumaciju. Kada se koristi u salati za puniji ukus dodati usitnjeni praziluk ili rendanu šargarepu, a umjesto sirćeta malo limunovog soka.

Poznato je i da ih ljekari prepisuju kao dio terapijske dijete u slučaju žutice, jer efikasno čiste organizam. Takođe, može ubrzati oporavak nakon ujeda insekta. Eto nekih zanimljivosti koje će vas, ako se do sada niste odlučili, podstaći da ove jeseni posadite rotkvice.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI