Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSavjeti kako da sa MANJE truda i novca postignete bolje rezultate u...

Savjeti kako da sa MANJE truda i novca postignete bolje rezultate u vašoj bašti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Postoje načini koji nam mogu pomoći da postignemo više u našoj bašti za manje vremena, sa manje truda ili manje novca.

1. Sadite sjeme u ljuskama od jaja

Kada skuvate jaje, oljuštite ga tako da vam ostane bar pola ljuske kao cjelina. Uživajte u svom kuvanom jajetu, a na ljusci koju ste sačuvali probušite rupicu na dnu.

Kada sakupite dovoljno ljuski od jaja, prokuvajte ih u vodi jedan minut da biste ih sterilisali, a zatim ostavite da se osuše. Napunite ih sa supstratom za sjeme, posadite sjeme i zalijte sa vodom.

Kada dođe vrijeme da svoju biljčicu presadite u baštu, malo smrskajte ljusku jajeta između prstiju kako bi korijenje biljke moglo da prođe kroz nju u zemlju i posadite svoju sadnicu zajedno sa ljuskom.

Ljuska od jajeta će se razgraditi kako vaša biljka bude rasla i još će joj objezbediti vrijedne hranljive materije, kao što je kalcijum.

2. Napravite organsko đubrivo

Možda djeluje nemoguće jer to nikada niste radili, ali je zapravo izuzetno lako. Stavite u blender koru od banane, ostatke kafe, nekoliko ljuski jajeta i nekoliko šoljica vode i to dobro izmiksujte.

Ako vam je smješa ostala zrnasta, razdrijedite je sa još vode, a koristite svježu smješu za prihranu vaših biljaka, posebno onih za koje važi da mnogo jedu kao što su tikve, bundeve, paradajz i pasulj.

3. Pojednostavite održavanje alata

Pomješajte pijesak sa biljnim uljem i napunite neki stari lonac. U njega stavite sve one male alatke koje koristite u bašti: ručne lopatice, grabuljice, noževe i sve što je od metala. Naravno, treba prethodno dobro da ih očistite od zemlje, a kad ste ih smjestili u lonac,odložite ih da u  tome stoje do sljedeće upotrebe.

Abrazivan pijesak će pomoći da oštrice alata ostanu čiste, a ulje će štiti od rđe.

4. Napravite organski herbicid

Da biste se efikasno borili protiv korova možete unapred da pripremite vašu mješavinu. Uzmite pola litra alkoholnog sirćeta, dodajte dve kašike soli i jednu kašičicu soka od limuna. Malo promućkajte, prespite u bocu sa sprejem i obavezno sa rukavicama isprskajte korov jednog suvog i sunčanog dana. Vodite računa samo da ne prskate korov koji je blizu primarnih biljaka jer ćete sa ovom smješom i njih ubiti. Taj korov ipak morate da počupate ručno.

Izvor: Mother Earth News

PROČITAJTE:

Kada je PRAVO vrijeme za berbu KRASTAVACA?

Kada je pravo vrijeme za vađenje krompira?

Krastavci i tikvice vam cvjetaju, a ne daju puno plodova? Evo u čemu je problem

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI