Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKada je pravo vrijeme za vađenje šargarepe

Kada je pravo vrijeme za vađenje šargarepe

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pravo vrijeme za vađenje šargarepe prepoznaćete po lišću ovog ukusnog korijenastog povrća. Pročitajte još korisnih savjeta o najboljim načinima za čuvanje.

Tehnološka zrelost šargarepe

Pravilno određivanje tehnološke zrelosti šargarepe i vremena vađenja šargarepe od bitnog su značaja za dužinu čuvanja, odnosno intenzitet sušenja, prerastanja i truljenja u toku čuvanja. Tehnološka zrelost nastupa kada najstariji listovi počnu fiziološki da odumiru. Tada je translokacija asimilativa iz listova u zadebljali korijen završena i istovremeno prestaje sinteza šećera karetenoida.To je optimalno vrijeme za vađenje šargarepe.

Ukoliko se šargarepa ne izvadi u tehnološkoj zrelosti, moguća je retrovegetacija, naročito ako je kišovito vrijeme, pa se pojavljuju novi listovi. Ti listovi se razvijaju na račun hranljivih rezervnih materija korijena, čime se umanjuje njegova nutritivna vrijednost, prinos i sposobnost dužeg čuvanja.

Berba tokom oktobra, za duže čuvanje korijena, daje dobre rezultate ako temperature nisu niske, a biljke su još uvek u dobroj kondiciji, odnosno sa delom lisne mase na sebi, koja omogućava lakšu berbu.

Nagnječenost, ogrebotine, oguljivanje i druge povrjede smanjuju ili slabe zaštitni sloj što povećava intenzitet gubitka vode. Gubitak vode iz korijena šargarepe veći od 8 odsto može da dovede do gubitka boje, smanjenja hranljive vrijednosti, gubitka vitamina, povećanja osjetljivosti na niske temperature i druge fiziološke procese razgradnje, povećanja intenziteta napada bolesti i ubrzanog starenja.

Čuvanje šargarepe

Šargarepa u vezici sa lišćem može da se čuva tri nedelje na nula stepeni Celzijusa ili desetak dana na pet stepeni. Gubitak vlage smanjuje masu, čvrstinu i kvalitet izvađenih korijena.

Šargarepa može da se uspiješno čuva zajedno sa drugim povrtarskim vrstama koje su kompatibilne, kao što su cvekla, kupusnjače, salata, praziluk. Može da se čuva u trapovima, podzemnim i nadzemnim, u spremištima. Prilikom trapljenja između korijena šargarepe može da se stavi sloj čistog umjereno vlažnog pijeska. Pijesak spriječava širenje bolesti, ubrzano isparavanje vode i pretjerano zagrijevanje korijena u trapu.

U Njemačkoj se umjesto pijeska upotrebljavaju slama i strugotina. Duž trapa i po vertikali, na svakih 1,5 do 2 metra, mora da se osigura ventilacija, bilo šupljim keramičkim cijevima ili drvenim letvama. Čuvanje u spremištima podrezumjeva podno čuvanje na gomili ili u razastrte slojeve po policama, odnosno stalažno.

Izvor: Novosti

PROČITAJTE:

Evo šta još možete posijati u junu!

Za sjetvu povrća najbolje je koristiti gotove supstrate

Pogledajte najsavremenije metode gajenja luka /VIDEO/

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI