Subota, 4 Decembra, 2021
spot_img
NaslovnicaMagazinKućni ljubimciSamojedi - Kratak vodič za one koji žele ove neodoljive bijele pse...

Samojedi – Kratak vodič za one koji žele ove neodoljive bijele pse za ljubimce

Uključite se u NAŠU Viber zajednicu

Velika bijela “pufna” s nasmijanim izrazom lica, poznatija kao samojed, jedan je od najpopularnijih ljubimaca na svijetu

Samojed je jedna od najelegantnijih pasmina pasa na svijetu, prepoznatljiva po “nasmijanom licu” i tijelu srednje veličine prekrivenim gustom bijelom dlakom i poddlakom.

Sve navedeno čini ga jednim od najpopularnijih pasa na svijetu, ali iza prepoznatljivog osmijeha krije se tvrdoglav karakter na koji bi svako ko ga želi za ljubimca trebao paziti.

Istorija pasmine

Pasmina je dobila ime po plemenu Samojed koje se iz centralne Azije naselilo na području Sibira gdje su se bavili uzgojem sobova, a pse su koristili za njihovo čuvanje i nadgledanje.

Povremeno su s ljudima išli u lov, a za razliku od, na primjer, tipičnih pasa za vuču poput haskija i malamuta, samojedi su saonke vukli samo u izuzetnim situacijama.

Legenda kaže (za što nema dokaza) kako je samojed prva pasmina na svijetu s kojom je čovjek dijelio šator i to navodno kako bi svojim tijelima grijali kako odrasle, tako i djecu.

Pročitajte: 10 razloga zbog kojih su mješanci posebniji od čistokrvnih pasa

Samojed kao kućni ljubimac

Preslikate li njihovu prošlost u sadašnjost i stavite ih u ulogu ljubimaca lako ćete doći do zaključka kako je riječ o porodičnim psima koji vole djecu, ali jednako tako riječ je o psima s izraženim lovačkim i čuvarskim nagonima.

Po prirodi nisu agresivni i vole društvo drugih životinja, ali ako nisu pravilno socijalizovani i ako ih svaki dan ne izvodite, vaš samojed mogao bi napadati druge pse (pogotovo mužjaci mužjake), trčati za mačkama, pticama, biciklistima i svime što se kreće, a čest slučaj je da zanemareni samojedi koji žive u kući s dvorištem (bez da dobijaju dovoljno aktivnosti) često bježe od kuće (kopanjem rupa ispod ograde).

Takođe, riječ je o glasnim psima koji često laju, a nezadovoljstvo što ste ih ostavili same kod kuće iskazivaće tužnim zavijanjem.

Pročitajte: Ove rase pasa su najbolje za život u stanu

Njega dlake

Uzimajući sve navedeno u obzir lako se dolazi do zaključka da će odgovoran vlasnik sa svojim samojedom puno vremena provoditi na otvorenom, a kad imate bijelog psa s dugom dlakom to podrazumijeva redovno i temeljno češljanje, kao i povremene odlaske profesionalnom grumeru.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

jabuke

Zaštita jabuke od mraza

Mrazevi koji se mahom javljaju od oktobra do maja mogu da oštete organe jabuke, a nekad i da ugroze opstanak cijelog stabla. Prema vremenu pojave,...