Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinKućni ljubimci10 razloga zbog kojih su mješanci posebniji od čistokrvnih pasa

10 razloga zbog kojih su mješanci posebniji od čistokrvnih pasa

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Svaki pas zaslužuje ljubav i njegu, siguran dom i dobrog vlasnika. Upravo o tome sanjaju i psi koji žive u azilima, na ulicama i u skloništima, koji su većinom mješanci. U njima možda ne teče “plava krv”, ali i mješanci su itekako posebni i čarobni psi.

Donosimo 10 razloga zbog kojih su psi mješanci sjajni ljubimci i zašto bi upravo jedan krzneni mješanac mogao biti savršen za vas.

1. Ne postoje dva ista psa mješanca

Kod čistokrvnih pasa važno je da je svako novo leglo izgledom i temperamentom jednakog kvaliteta. Mješanci su svi drugačiji, pa je time i svaki mješanac jedinstven. Osim toga, kada želite udomiti psa iz skloništa, ondje će vas dočekati raznolikiji izbor nego kod uzgajivača.

2. Mješanci su fleksibilniji od čistokrvnih pasa

Čistokrvni psi već imaju određenu narav, zbog čega ih se preporučuje odgajati i trenirati na određeni način, dok su psi mješanci puno fleksibilniji kad je riječ o tome. Osim toga, lakše se prilagođavaju na različita domaćinstva i uslove življenja, dok čistokrvni psi imaju specifične urođene vještine.

Pročitajte: Socijalno inteligentniji – Psi imaju veći mozak od mačaka

3. I mješanci mogu ići na takmičenja i izložbe

Širom svijeta se održavaju takmičenja u kojima ulčestvuju psi mješanci, kao što su takmičenja u agilnosti, poslušnosti, takmičenja pasa tragača i spasilaca…

4. Mogu se trenirati za rad u spasilačkim i sličnim službama

Rad u spasilačkim i sličnim službama, kao što je policija, više nije rezervisan samo za čistokrvne pse. I mješanci su jednako sposobni za vrhunsko treniranje i izvršavanje hvalevrijednih akcija poput spašavanja ljudskih života.

5. U novu porodicu dolaze već istrenirani

Mnogi mješanci koji se nalaze u skloništima već su imali porodicu u kojoj su naučili gdje (ne) smiju vršiti nuždu, slušati naredbe ili su, na primjer, naučeni na život u manjim domovima. A to je veliki plus.

6. Možete preskočiti fazu šteneta

Mnogi vlasnici pasa baš žele štene i uživaju imati malog psića u domu, ali ima i onih koji nemaju vremena ili strpljenja da ga treniraju. Iz skloništa možete udomiti i mješanca koji više nije štene, odnosno psa bilo koje životne dobi, pa tako i udomiti starijeg psa kojem ćete uljepšati njegove zlatne godine. Kod odraslih pasa unaprijed ćete znati i njihov temperament, tako da u budućnosti neće biti iznenađenja.

7. Imaju manje zdravstvenih poteškoća od čistokrvnih pasa

Prema nekim tvrdnjama, mješanci su zdraviji od čistokrvnih pasa. To nije dokazano, ali poznato je da su određene pasmine sklonije određenim bolestima. Kod mješanaca postoji manji rizik od obolijevanja od tih bolesti jer iako, recimo, imaju gene zlatnog retrivera, imaju ih manje od čistokrvnog zlatnog retrivera.

Pročitajte: Postoji objašnjenje zašto ste osoba koja voli pse ili mačke

8. Manji su trošak

Prvenstveno zato što ih ne kupujete, već udomljujete. Osim toga, psi su u skloništima kastrirani, odnosno sterilizovani i vakcinisani do određenog datuma, pa i tako štedite novac.

9. Spašavate život

Mnogi psi pronađeni na cesti koji su prepušteni samima sebi, a većina su mješanci, biće eutanazirani, ako im se do određenog datuma ne pronađe dom. Osim toga, pas koji je bio maltretiran, zlostavljan ili koji je živeći na cesti podletio pod automobil i povrijedio se, biće izuzetno zahvalan ako ga udomite, jer će smatrati da ste mu spasili život.

10. Njihova ličnost je posebna

Zahvaljujući tome što je njegova genetika nepoznata, udomite li štenca mješanca, kako on odrasta, upoznavaćete njegovu jedinstvenu narav i temperament. Uživajte u spontanosti koju taj proces donosi i otkrivanju kakvog ste divnog mezimca udomili!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI