Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinKućni ljubimciTačno izračunavanje pasjih godina u odnosu na ljudske - Nije jedna njegova...

Tačno izračunavanje pasjih godina u odnosu na ljudske – Nije jedna njegova kao sedam čovjekovih

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Naučnici su napravili tabelu i nije u pitanju samo prosta matematika, već i genetika.

Stari kliše je da je svaka godina psećeg života ekvivalentna sedam ljudskih godina. Drugim riječima, petogodišnji pas je kao čovjek od 35 godina. Ali to nije tako jednostavno. Brzina razvoja pasa je drugačija nego kod ljudi, a veličina i rasa psa čine veliku razliku u njegovom životnom vijeku.

Ljudima je potrebno 18 godina da postanu odrasli, ali štenci su štenad samo šest do devet mjeseci (u zavisnosti od veličine i rase). Psi obično prolaze kroz pubertet između šest mjeseci i godinu dana, tako da je to njihova tinejdžerska faza. Tada se računaju kao mladi odrasli dok ne navrše tri do četiri godine.

Životni vijek psa

Američka asocijacija bolnica za životinje smatra da posljednjih 25 odsto života psa bude kada su stari. Obično se pretpostavlja da je ovo oko sedam godina starosti, iako se razlikuje u zavisnosti od rase (recimo između pet i deset godina). Očekivani životni vijek od skoro 81 u Velikoj Britaniji bi sedmogodišnjeg psa stavio na oko 61 ljudsku godinu.

Ako se pitate o onim rasama poput njemačke doge koje imaju kratak životni vijek, sugeriše se da, pošto istraživanja pokazuju da nisu ‘ostarili’ u smislu svog ponašanja ili neurologije kada umru, ovi psi nažalost ne stižu da dostignu.

Pročitajte: Pas nevjerovatne snage, odan zaštitnik porodice i djece – Ako imate ovog psa, imate i sigurnost!

Zatim treba uzeti u obzir različit životni vijek različitih rasa ili mješavina. Nedavna studija o skoro 2 miliona pasa koji su klijenti u preko 1.000 veterinarskih klinika u SAD pokazala je da je očekivani životni vijek psa kada se rode 12,69 godina.

Ovo je malo više od ranije studije u Velikoj Britaniji, koja je iznosila 11,23 godine, i nešto niže od druge američke studije, koja je pokazala da je 15,4 godine.

Ali zavisi. Ženke žive nešto duže od muških pasa. Mali psi žive dosta duže od velikih pasa – mali psi 16,2 godine, a džinovski 12 godina, prema jednoj studiji. Uopšteno govoreći, psi mješovitih rasa žive malo duže od pedigrea, ali neki čistokrvni psi imaju dug životni vijek (čivave, ših cuovi i jazavčari su bile najdugovečnije rase u jednoj studiji).

Tablica starosti psa: Koliko je star moj pas?

Sve ovo nam govori da je jednogodišnji pas možda ekvivalent 18-godišnjem čovjeku, a možda poslije toga odnos 1:7 ima više smisla. Druga linija istraživanja umjesto toga koristi biološki pristup.

Kako starimo, postoje epigenetske promjene u DNK kao rezultat procesa zvanog metilacija. Naučnici su pogledali ove promjene u nukleinskoj kiselini (nazvanoj metilomi) 104 labradora i uporedili ih sa onima kod ljudi. Odnos nije bio linearan. Rezultati nam daju drugačiji kalkulator: da biste pronašli ljudski ekvivalent starosti psa, uzmite dnevnik tog uzrasta, pomnožite sa 16, a zatim dodajte 31.

Pročitajte: Šest rasa pasa koji najviše pate kad ostanu sami

Najbolje funkcioniše na oba kraja životnog vijeka i ne baš dobro za neke od srednjih godina. Na osnovu epigenoma, ovi naučnici kažu da je osamnedeljno štene ekvivalentno devetomjesečnoj bebi, a 12-godišnji pas je otprilike ekvivalentan osobi od 70 godina.

Tablica pasjih godina u odnosu na ljudske prema Univerzitetu San Dijego:

 • 0.5 pasjih – 20 ljudskih
 • 1 pasja – 31 ljudska
 • 2 pasje – 42 ljudske
 • 3 pasje – 53 ljudske
 • 4 pasje – 53 ljudske
 • 5 pasjih – 57 ljudskih
 • 6 pasjih – 60 ljudskih
 • 7 pasjih – 62 ljudske
 • 8 pasjih – 64 ljudske
 • 9 pasjih – 66 ljudskih
 • 10 pasjih – 68 ljudskih
 • 11 pasjih – 69 ljudskih
 • 12 pasjih – 71 ljudska

Takođe su pronašli jednogodišnjeg psa kao ekvivalentnog 31-godišnjem čovjeku, dvogodišnji pas sa nešto više od 40 godina, pas sa sedam kao ekvivalent osobi od 60 godina, i 14-godišnji pas sa oko 80 godina u ljudskom smislu.

Naravno, ovi rezultati će se razlikovati za druge pse. Ako ovo počne da zvuči pomalo depresivno jer je vaš pas stariji nego što ste mislili, ohrabrite se.

Jedna velika studija pokazuje da je duži život povezan sa zdravom težinom vašeg psa, tako da će vam držanje na oku njegove težine pomoći (pitajte svog veterinara za savjet). Na primjer, labrador normalne težine živi 13,6 godina ako je ženka i 13,3 ako je mužjak, ali ako je prekomjerna težina pada na 13,0 odnosno 12,7 godina.

Jorkširski terijer normalne težine živi 15,5 godina (ženka) ili 16,2 (mužjak), ali to pada na 13,5 ili 13,7, respektivno, ako ima višak kilograma.

Čišćenje zuba je takođe povezano sa dužim životnim vijekom, ali nije jasno da li to odražava bolju opštu zdravstvenu zaštitu ili je specifično za stomatološku njegu. Dakle, izračunavanje starosti psa u ljudskim terminima je komplikovanije nego što mislite, sa nedjeljama i mjesecima šteneta koji se mnogo računaju, iako su gotovi u trenu, piše Science Focus.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI