Petak, 31 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeObezbijedite intezivno cvjetanje visećih surfinija (petunija)

Obezbijedite intezivno cvjetanje visećih surfinija (petunija)

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sve vrste petunija su pogodne za sunčane položaje, jer odlično podnose ljetnje sunce. Međutim, greške u njezi ne opraštaju, a posebno viseće petunije ili surfinije. Evo  šta treba da uradite da bi izgledale bujno tokom cijelog leta.

Viseće petunije ili sufinije su predivno cvijeće čiji slapovi mogu da dostignu i do metar i da od neugledne terase naprave najlepši ukras. Cvjetaju od maja do oktobra u bijeloj, žutoj, ljubičastoj i crvenoj boji.

Sufrinije podnose ekstremne vrućine, kao i hladnoću. Mnogi uzgajivači i rasadnici tvrde da rani uzgoj na nižim temperaturama pospješuje bočno grananje, kao i ranije cvjetanje.

Ono što je važno tokom ljeta, to je da se surfinije zalivaju ustajalom vodom i to umjereno. Ukoliko se pretjera sa zalivanjem biljke gube zdravu zelenu boju. Kada su jaki toplotni talasi treba ih zalivati dva puta u toku dana.

Pročitajte: DA BI SURFINIJE CVJETALE DO OKTOBRA, POTREBNO JE DA IH ZALIVATE NA POSEBAN NAČIN

Kako bi viseće petunije cvjetale bujno neophodno je da se redovno prihranjuju, jer su veliki potrošači hrane. Preporuka rasadnika je da se prihranjuju putem zalivanja sa vodorastvorljivim đubrivom koje je posebno formulisano za cvjetanje, a to je NPK 15:11:29. Doza koju treba pripremiti je 2 grama na 1 litar vode, a prihrana se obavlja jednom nedeljno.

Ukoliko se desi da tokom ljeta izgube lijep izgled zbog vrućine mogu da se orežu do ruba saksije. Neophodno je da se nastavi sa prihranom, a za 2 nedelje one će se potpuno obnoviti i nastaviti sa cvjetanjem. Takođe, jako je važno da se uklanjaju precvetali cvjetovi, što će da podstakne rast novih.

Viseća petunija ili sufinija traži posvećenost i negu, ali će nas zato nagraditi svojom neopisivom ljepotom jako dugo.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI