Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaSedam načina za upotrebu pepela, a evo i za koje biljke se...

Sedam načina za upotrebu pepela, a evo i za koje biljke se ne preporučuje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukoliko za grijanje koristite drva trebalo biste da znate da pepeo koji ostaje može biti vrlo koristan. Pepeo je sjajno đubrivo posebno za paradajz, štiti od bolesti i štetočina zbog čega je smanjena upotreba pesticida, povoljno utiče na Ph vrijednost zemljišta, koristi se u kokošinjcu za kupanje živine koja se na ovaj način štiti od parazita. Brojne su upotrebe pepela ali samo pod uslovom da je isključivo od drveta.

Sedam načina za upotrebu pepela

1. Đubrivo

Pepeo ima mnogo hranljivih sastojaka koje će paradajz jednostavno upiti. U zavisnosti od vrste drveta koje koristite za ogrev, odnosno da li je tvrdo ili meko nivoi ovih hranljivih materija može biti drugačiji. Vjeruje se da tvrdo drvo ima više hranljivih sastojaka od mekog. Bez obzira da li za loženje koristite bukvu, hrast ili neko drugo drvo pepo će biti bogat kalijumom, magnezijumom i kalcijumom. Pepeo od drveta sadrži većinu esencijalnih hranljivih materija koje su zemlji potrebne za optimalan rast biljaka. Osim za paradajz može da se koristi za cvijeće kao što su jorgovan, božur, floks i na njivi za slatki grašak.

2. Neutralizacija kiselog zemljišta

Drveni pepeo ima svojstva slična poljoprivrednom kreču kao đubrivo. Pošto je alkalne prirode, neutralisaće kiselo zemljište u vašoj bašti. Odlično je za sve vaše usjeve koji ne vole kiselo tlo kao što su cvekla i dinja. Lavanda, ruzmarin i timijan takođe ne vole kiselo zemljište pa ga možete koristiti i za uzgoj ovog bilja. Upotreba pepela u bašti ne preporučuje se za azaleje, bobičasto voću, krastavac, bijeli luk, peršun, bundevu, tikvicame, jagode, batat i druge biljke koje preferiraju kiselo zemljište.

Pročitajte: Drveni pepeo i SADNJA KROMPIRA: Tajna boljeg ukusa i većih prinosa

3. Kupanje živine

Pepeo je veoma važan u uzgoju živine bez obzira da li imate farmu ili tek nekoliko kokošaka u dvorištu za sopstvene potrebe. Živina voli da se kupa u pepelu jer na taj način sa perja skidaju parazite kao što su grinje, buve, vaške, krpelji… Jednostavno u širu, a pliću posudu sipajte pepeo i stavite blizu kokošinjca kako bi uvijek bio na raspolaganju živini. Na velikim farmama za uzgoj kokošaka pepeo se koristi i da upije višak amonija od živine čime se smanjuje mogućnost za bolesti.

4. Protiv štetočina

Drveni pepeo je odličan u odbijanju puževa i drugih štetočina u bašti. So u pepelu odvraća puževe, ali i lisne uši. Vodite računa da se ne pokvasi jer tad postaje beskoristan. Takođe, izbjegavajte da pepeo dođe na listove i stabljike paradajza da biste spriječili neželjena oštećenja. Inače, paradajz obožava kalijum iz pepela koji ga štiti od bolesti, pa će i prinosi biti veći.

5. Dodatak kompostu

Zbog visokog nivoa kalijuma i alkalnosti, drveni pepeo je odličan dodatak kompostu koga će dodatno obogatiti hranljivim materijama. Jednostavno dodajte malo hladnog i suvog pepela u kompost i kasnije time đubrite cvijeće i baštu. Samo vodite računa da takav kompost ne koristite za biljke koje vole kiselije zemljište.

Pročitajte: Više nećete bacati pepeo iz šporeta: Spas je u kući i za vaše biljke

6. Dodatak hrani za kokoške

Primjećeno je da životinje i ptice u divljini nakon šumskog požara grizu ugljenisane grane i panjeve. Ugalj djeluje kao laksativ čime se izbacuju toksini iz tijela. Kalcijum je najzastupljeniji element u drvenom pepelu, ali je takođe dobar izvor kalijuma, fosfora i magnezijuma. Dodavanje drvenog pepela u hranu za piliće u odnosu od 1% može poboljšati stopu nosivosti, produžiti periode nošenja, a takođe će smanjiti miris pilećeg izmeta.

7. Čisti vodu

Dodavanje pepela u vodu za životinje može spriječiti pojavu algi i drugih bakterija, kao i u filtriranju drugih nečistoća u vodi. Osim toga voda koju životinje piju biće dodatno obogaćena mineralima. Samo vodite računa da redovno čistite posude za vodu i mijenjate pepeo. Dovoljna je vrlo mala količina pepela koju ćete sipati u gustu gazu vezati da se pepeo ne rasipa i staviti u posudu za vodu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI