Srijeda, 22 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaPostoji divlja biljka koja vam u vrtu rješava PLAMENJAČU, PEPELNICU, MONILIJU i...

Postoji divlja biljka koja vam u vrtu rješava PLAMENJAČU, PEPELNICU, MONILIJU i druga gljivična oboljenja!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U svijetu poljoprivrede, suočavanje s gljivičnim infekcijama na različitim kulturama može biti izazovno i zahtijeva efikasne strategije kontrole. Međutim, postoji divlja biljka koja može pružiti rješenje za niz problema – preslica.

Preslica, poznata i kao Equisetum arvense, nije samo obična biljka u prirodi. Ona je prirodni borac protiv gljivičnih infekcija koje pogađaju biljke poput paradajza, loze, šljiva, lješnjaka, bijelog luka, breskvi, krastavaca, tikvica i mnogih drugih. Tajna njenog uspjeha leži u visokom sadržaju silicijuma, ključnog elementa koji se bori protiv gljivičnih patogena.

Silicijum, koji se nalazi u preslici, pokazao se izuzetno efikasnim u suzbijanju gljivičnih infekcija na biljkama kao što su plamenjača na paradajzu, plamenjača na lozi, monilija na šljivama, pepelnica na lješniku, rđa na bijelom luku, kovrdžavost lista na breskvi, pepelnica na krastavcima, tikvicama, tikvama i plamenjača na svim biljkama. Zahvaljujući ovom prirodnom spoju, preslica je postala nezamjenjivo sredstvo u organskom vrtlarstvu i poljoprivredi.

Pročitajte: Poljska preslica – Ljekovitost i upotreba

Ali kako najbolje iskoristiti preslicu u borbi protiv gljivičnih infekcija na biljkama? Evo jednostavnog recepta koji može biti ključ za uspješno suzbijanje bolesti:

  1. Priprema ekstrakta preslice: Potopite 1 kg svježe preslice ili 150 grama suve preslice preko noći u 10 litara vode. Nakon toga, kuvajte pola sata da vrije.
  2. Procesiranje ekstrakta: Ohladite kuvanu smjesu i procijedite je kako biste uklonili čvrste čestice biljke.
  3. Prskanje: Razrijedite ekstrakt sa vodom u omjeru 1:5 i prskajte zaražene biljke tri puta zaredom.

Za zimski tretman voća, ekstrakt preslice može se koristiti nerazrijeđen tokom perioda mirovanja vegetacije.

Nije samo efikasan u borbi protiv gljivičnih infekcija, već preslica može imati i druge koristi u vrtlarstvu. Ostavljanjem preslice u vrtu, biljke će apsorbirati silicijum koji ispušta, što može doprinijeti jačanju imuniteta biljaka i poboljšanju njihovog zdravlja.

U zaključku, preslica predstavlja prirodno i efikasno sredstvo za kontrolu gljivičnih infekcija na biljkama. Uz jednostavan recept za pripremu ekstrakta, vrtlari i poljoprivrednici mogu iskoristiti moć ove divlje biljke kako bi zaštitili svoje usjeve i održali ih zdravima.

Pogledajte video na instagram profilu TragBiljke.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI