Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSadnja paprike - Razmak, zemljište i navodnjavanje, tri ključna faktora za visoke...

Sadnja paprike – Razmak, zemljište i navodnjavanje, tri ključna faktora za visoke prinose

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Paprika je jedna od najpopularnijih vrsta povrća u vrtlarstvu i uzgoj ove biljke je vrlo jednostavan. Međutim, postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir prilikom sadnje paprike, kako bi se postigao najbolji mogući urod.

Prva stvar koju treba uzeti u obzir je razmak među biljkama. U jednom redu, razmak između biljaka treba ostaviti na oko 60 cm, dok je razmak između biljaka u redu obično na 40 cm. Ovaj razmak je posebno važan kada se uzgajaju hibridne sorte koje su bujnije i imaju tendenciju da se šire. U tom slučaju, veći razmak će omogućiti biljkama da se razviju bez gušenja i da se osigura optimalna osunčanost plodova.

Osim toga, pravilan razmak omogućava bolju ventilaciju između biljaka što može spriječiti pojavu bolesti paprike. Vrlo je važno osigurati da svaka biljka ima dovoljno prostora za rast i razvoj, kako bi se postigao najbolji mogući urod.

Kada se sade paprike, treba uzeti u obzir i kvalitet tla. Paprike preferiraju tlo koje je dobro drenirano, lagano i plodno. Prije sadnje, tlo treba pripremiti korištenjem komposta i gnojiva. Važno je osigurati da tlo ima pH vrijednost između 6,0 i 6,8, što je optimalna pH vrijednost za uzgoj paprike.

Pročitajte: Zdravstvene prednosti paprika

Kada se paprike sade, treba ih zalijevati redovno, posebno tokom vrućih ljetnih dana. Paprike se zalijevaju izravno u korijen, izbjegavajući da se lišće ili plodovi mokre. Preporučuje se zalijevanje rano ujutro ili kasno naveče kako bi se izbjeglo isušivanje tla tokom vrućih dana.

Uz pravilan razmak, kvalitetno tlo i redovno zalijevanje, paprike će se razviti zdravo i snažno. Važno je također imati na umu da paprike vole sunčanu poziciju, tako da se trebaju saditi na otvorenom mjestu gdje će dobiti dovoljno sunca.

Uzgoj paprike je vrlo zanimljiv i pristupačan za bilo kojeg vrtlara. Pravilna sadnja i briga o paprikama omogućit će vam da uživate u ukusnom i zdravom povrću tokom cijele sezone.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI