Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoProljećno đubrenje voćnjaka: Odabir đubriva i količina za optimalan rast i razvoj

Proljećno đubrenje voćnjaka: Odabir đubriva i količina za optimalan rast i razvoj

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Početkom proljeća, pred cvjetanje, voćkama je potreban azot. Nakon cvjetanja potrebno je još jednom im dati azot, zbog dobrog porasta, većeg broja i krupnijih plodova.

Prije nego se odlučite na đubrenje voćnjaka, dobro je da uradite analizu zemljišta, osnovne pojmove pročitajte u članku “analize zemljišta“. Svaki savjet bez analize je okviran i može biti čak i kontraproduktivan, pa se ograđujem od konkretnih savjeta.

Bitna je i PH vrijednost, odnosno kiselost vaše zemlje da bi se pravilno odabrala formulacija đubriva kao i količina.

Obično se od hemijskih đubriva kod nas koriste đubriva sa oznakom KAN, AN, SAN, UREA itd. KAN je skoro pa neutralan što se tiče PH vrijednosti pa se uglavnom on koristi i preporučuje, dok je UREA poznata po tome da zakišeljava zemljište, što nije dobro, osim ako nemate jako bazno zemljište pa želite da ga zakiselite. KAN ima 27% azota a UREA 46% pa vodite računa i o količini. UREA može biti i opasna jer može da spali fine žilice od korijena.

Na proljeće se ne koriste đubriva NPK formulacije. Tri petnaestice i slično zaboravite. Koristite đubrivo sa uglavnom oko 27% azota.

Što se tiče OKVIRNIH količina đubriva, oko sadnica starih jednu i dvije godine se „baca“ oko jedna do dvije šake, tj 50-100 grama đubriva. Oko voća koje je u rodu se baca od 300 do 500 grama, tačnije zemljište se ravnomjerno „posoli“ u širini kolika je krošnja, tačno ispod krošnje, za stare i velike trešnje na primjer to znači nekad i 10 šaka odnosno pola kilograma vještačkog đubriva.

Đubrivo treba baciti pred kišu i pred cvjetanje, ako nam djeluje da kiša neće pasti par dana, onda je dobro i unijeti ga u zemlju okopavanjem ili freziranjem, u suprotnom dobar dio azota iz đubriva će ispariti u vazduh pa ništa nismo uradili a dali smo novac i odvojili vrijeme i rad, a nismo ni obezbedili voćkama azot.

U nastavku pogledajte i video o pravilnom raspoređivanju đubriva oko stabla, okopavanju i malčiranju.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI