Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKada se sade ruže stablašice i kako ih njegovati za najbolje rezultate

Kada se sade ruže stablašice i kako ih njegovati za najbolje rezultate

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ruže stablašice su prekrasan dodatak svakom vrtu. Visoke su i imaju izuzetno velike cvjetove koji privlače poglede. No, kako bi ove prekrasne biljke rasle i cvjetale u svoj svojoj raskoši, važno je znati kako ih pravilno saditi i njegovati.

Period sadnje ruža stablašica

Period sadnje ruža stablašica traje od početka marta pa do kraja novembra. Najbolje vrijeme za sadnju je u jesen, nakon što su se listovi počeli opadati. Tada je tlo još uvijek toplo, što potiče korijenje da se brže razvija i omogućuje biljci da se što prije ukorijeni prije zime. No, ako propustite jesenju sadnju, možete ih posaditi i u proljeće. Bitno je samo da se izbjegava sadnja tokom vrlo hladnih i vrućih mjeseci.

Mjesto sadnje

Ruže stablašice vole sunce, pa ih je najbolje saditi na osunčanim mjestima. Ipak, nije uslov da cijeli dan budu izložene suncu. Takođe, važno je izbjegavati mjesta gdje je vjetrovito, jer vjetar može oštetiti stabljike.

Priprema tla

Prije sadnje, tlo je potrebno pripremiti. Zemljište mora biti bogato humusom sa dobrom drenažom, jer ruže ne vole stajaću vodu. Ako imate teško tlo, dodajte malo pijeska ili komposta kako bi se poboljšala drenaža. Također, važno je ukloniti korov i ostatke prethodnih biljaka, jer oni mogu privlačiti štetočine i bolesti.

Njega ruža stablašica

Održavanje ruža stablašica nije komplokovano, no zahtijeva redovnu brigu. Redovno okopavanje i prihrana su bitni za zdrav rast biljaka. Ruže stablašice zahtijevaju puno vode, posebno tokom ljetnih mjeseci. Ako nisu dobile dovoljno vode, listovi će se osušiti i biljka će izgubiti svoj sjaj.

Pročitajte: Maj je idealan za sadnju ruža, evo kako se koja vrsta sadi

Pravilno orezivanje je ključno za zdrav rast i oblikovanje biljke. Orežite stare i bolesne grane, te one koje rastu prema sredini biljke kako bi se omogućio zdrav rast i dobra cirkulacija zraka. Ruže stablašice su osjetljive na bolesti i štetočine, pa ih je potrebno redovno pregledavati i prskati kako bi se smanjio rizik od infekcija i oštećenja. Prskanje se može obaviti prirodnim sredstvima ili hemijskim sredstvima, ovisno o osobnim preferencijama i situaciji u vrtu. Najbolje vrijeme za prskanje je u ranim jutarnjim satima ili kasnim poslijepodnevnim satima, kada sunce nije jako.

Jedna od najvećih prijetnji za ruže stablašice su divlji izdanci. Ovi izdanci rastu iz korijena ispod podloge, te ako se ne uklone, mogu oslabiti glavnu biljku i uzrokovati manji cvjetni prinos. Stoga, redovito provjeravajte biljke i uklanjajte divlje izdanke čim ih primijetite.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI