Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoSa koliko košnica treba pčelariti da bi se ostvarili prihodi?

Sa koliko košnica treba pčelariti da bi se ostvarili prihodi?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Najveći broj pčelara ima neko drugo glavno zanimanje, a pčelarenje im je uzgredan posao na kome provode svoje slobodno vrijeme i koje im dopunjuje redovne prihode. 

Za ovakve pčelare u našim pašnim i vremenskim uslovima najviše odgovara pčelinjak sa 50 košnica. Ali, pčelar se na početku mora zadovoljiti sa manim brojem košnica, jer nema dovoljno znanja i iskustva. Kasnije, kada stekne potrebno iskustvo, postepeno će povećavati broj pčelinjih društava, sve dok ne dostigne normalan broj.

Praznični dani i godišnji odmor sasvim su dovoljni da se obave svi poslovi na pčelinjaku sa 50 košnica.

Pročitajte: Kako nabaviti prve košnice sa pčelama?

 

Manji broj košnica umanjuje rentabilnost, jer su troškovi obilaska i selidbe isti za 20-30 kao i za 50 košnica. Jer 50% prihoda sa pčelinjaka odlazi na troškove hranjenja, prevoza i obilaženja pčelinjaka, a drugih 50% predstavlja čist prihod.  Prema tome, ako pčelar želi da mu pčelarenje ne bude samo razonoda u slobodnom vremenu, već i rentabilno zanimanje, on mora u roku 5-6 godina broj košnica povećati na 50.

Pčelari kojima je pčelarenje glavno zanimanje treba da imaju najmanje 100 košnica, jer ovaj broj može jedan pčelar bez teškoća da opslužuje.

Da bi bili rentabilni, veliki društveni pčelinjaci moraju imati najmanje 500 košnica. Pčelinjak s manjim brojem košnica bio bi nerentabilan, jer su troškovi izdržavanja na ovako velikim pčelinjacima vrlo visoki.

Literatura: “Praktično pčelarstvo”, Autori: Vojin Todorović, dr Dušan Todorović

Pročitajte: Evo kako spriječiti rojenje pčela

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI