Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoKako nabaviti prve košnice sa pčelama?

Kako nabaviti prve košnice sa pčelama?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako nabaviti prve košnice sa pčelama – Prve košnice sa pčelama možemo nabaviti na tri načina: kupovinom prezimilih pčelinjih društava u proljeće, kupovinom rojeva i kupovinom iskucanaca iz vrškara.

Kupovinom prezimilih pčelinjih društava u proljeće

Kupovina prezimilih pčelinjih društava u proljeće najbolji je put za početnika, jer se troškovi za njihovu nabavku mogu još iste godine nadoknaditi. Prilikom kupovine društava potrebno je pozvati nekog starijeg i iskusnijeg pčelara koji će početniku pomoći da kupi ispravna društva.

Najbolje vrijeme za kupovinu pčela je april, pošto se u ovom mjesecu opasnosti od uginuća pčela uglavnom prebrođene i lako se određuje jačina društva, stanje legla, rezerva meda, vrijednost matice, kao i zdravlje društva.

Pročitajte: Kako se obavlja proširivanje pčelinjeg legla?

Kupovina rojeva

Kupovina rojeva u ljeto najčešći je način na koji početnik dolazi do pčela. Ali se u tom slučaju u prvoj, a nekad i u drugoj godini, ne može računati na neki prinos. Jeftina cijena koja se plaća za roj poskupljuje izdatke za nabavku novih košnica, satnih osnova i za prihranjivanje pčela. Osim toga, početniku je mnogo teže raditi sa rojevima nego sa već oformljenim društvima.

Kupovina iskucanaca iz vrškara

Nabavka iskucanaca, tj. pčela iz vrškara, u jesen nije za preporuku početnicima. Takve pčele mogu kupovati samo iskusni pčelari koji posjeduju dovoljne zalihe meda u saću.

Mnogi pčelari savjetuju početnicima da ne počinju pčelariti dok se ne uvjere da u mjestu i njegovoj najbližoj okolini gdje žele osnovati pčelinjak ima dovoljno paše za pčele. Međutim, to za početnika uopšte nije važno. Jer, ako uslovi za opstanak većeg broja košnica kasnije ne budu dobri, pčelar će, kada bude stekao potrebno znanje i iskustvo, sa lakoćom prebaciti pčele tamo gdje ima dovoljno paše.

Pročitajte: Pčelinja vaš – Veliki neprijatelj pčela

Početi sa manjim brojem košnica

Najbolje je da se počne pčelariti sa 4-5 košnica, jer u slučaju štete početnik s većim brojem košnica moće izgubiti ne samo uloženi kapital već i volju za obnavljanje pčelinjaka.

Nabavkom 4-5 košnica on stavlja samog sebe na probu, kako bi se uvjerio da li će moći da navikne na pčelinje ubode i da li će ostati istrajan u ovom zanimanju.

Prve greške u radu sa pčelama ne treba da obeshrabre početnika, jer bez grešaka nije prošao nijedan pčelar.

Literatura: “Praktično pčelarstvo”, Autori: Vojin Todorović, dr Dušan Todorović
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI