Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeŠeflera - Jednostavni i korisni savjeti za pravilnu njegu

Šeflera – Jednostavni i korisni savjeti za pravilnu njegu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Šeflera je porijeklom iz Azije i iz porodice je Araliaceae. Rod Heptapleurum je jako blizak rodu Schefflera, jako su slične, isti uslovi uzgajanja su ima potrebni, ali je manjih dimenzija. 

Šeflera ima dlanasto složene listove, koji se sastoje od sedam pojedinačnih listova koji polaze sa vrha peteljke, iz jedne tačke. Listovi su tamnozeleni, zeleni ili žutozeleni, zavisno od sorte. Stabljike su tanke, umjereno se granaju, pa ako želimo biljku gustog rastinja, treba da odsjecamo vrhove najviših izdanaka. Brzo raste i dostiže visinu preko 2 m.

Pročitajte: Ovo su sobne biljke koje nikada ne treba orošavati

Njega

Šefleri prija jako, difuzno svjetlo. Treba je redovno zalivati, puštajuće da se zemlja u saksiji malo prosuši između dva zalivanja. Odgovara joj temperatura staništa od 18-24°C. potrebno je redovno orošavanje, naročito ako je temperatura viša. Prihranjuje se jednom u 3-4 nedjelje. Zimi miruje, tako da joj je potrebno manje vlage, ne prihranjuje se, ali i dalje stoji na svjetlom mjestu i temperatura ne smije da padne ispod 13°C.

Presađivanje

Dok god želimo da nam biljka lijepo raste, redovno je presađujemo, svakog proljeća. Mijenjamo joj staru zemlju novom, hranljivom i stavljamo je u malo veću saksiju. Ako je šeflera dovoljno velika i razgranata, u dovoljno velikoj saksiji, mijenjamo samo gornji sloj zemlje.

Pročitajte: Koji je pravi raspored cvijeća po sobama i zašto je važan?

Šeflera – razmnožavanje

Razmnožava se tako što se u proljeće odsijeku vrhovi izdanaka dužine oko 10 cm. Skinuti starije, donje listove, a vrhove staviti u preparat za zakorijenjivanje. Reznicu saditi u kompost mješavine treseta i pijeska. Saksiju pokriti polietilenskom folijom, držati je u prostoriji na temperaturi 18-24°C. , na svjetlom mjestu. Potrebno je oko 4 nedjelje da se reznice zakorijene. Biljku otkriti kada se pojavi prvi listić, zatim nastaviti redovnu njegu.

Savjeti:

Ako su listovi izbledeli, žuti – biljka je ili previše zalivena ili premalo. Otklonimo oštećene listove, opipamo zemlju, pa ako je suva, biljku zalijemo i isprskamo.

Ako je zemlja mokra ostavimo je da se osuši, a potom krenemo pažljivije da zalivamo.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI