Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoEvo kako spriječiti rojenje pčela

Evo kako spriječiti rojenje pčela

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Napredni pčelari preduzimaju mnoge mjere da spriječe prirodno rojenje pčela, jer se dešava da one počnu da se roje baš pred samu proljetnu pašu, za vrijeme paše ili odmah poslije završene paše.

U tom slučaju sav njegov trud moće biti uzaludan, jer se društva, umjesto da donose med izroje, oslabe i nisu sposobne ni sebe da ishrane.

Mnogi pčelari vjeruju da će spriječiti rojenje ako pčelama iz dana u dan sijeku matičnjake i trutovsko leglo. Ovaj trud ponekad i uspije, ali najčešće ne uspijeva. Da bi se suzbio nagon rojenja primjenjuju se dva načina.

Prvi način

Za društva koja su dobila nagon za rojenjem u Dadan-Blatovim košnicama, Lisnjačama-AŽ i pološkama primjenjuje se oduzimanje matice, dva okvira s leglom, pčelama i matičnjacima, kao i uklanjanje svih matičnjaka osim dva najbolja.

Oduzetu maticu treba odmah likvidirati. Od dva izdvojena okvira sa pčelama i matičnjacima formirati oplodnjak i iz maričnjaka pokupiti mliječ. Namjesto dva izvađena okvira staviti dva okvira sa satnim osnovama da se mlade pčele što više zaposle na izgradnji novog saća.

Okvire sa satnim osnovama postaviti tako da budu lijevo i desno između posljednjih okvira sa leglom. Ovim postupkom rojenje se potpuno prekida, dobijamo u društvu koje je bilo u nagonu rojenja mladu maticu, dva okvira novoizgrađenog saća kao i mladu maticu u oplodnjaku. Osim toga, može se iz otvorenih matičnjaka pokupiti mliječ koga u društvu koje je u nagonu rojenja ima u izobilju.

Pročitajte: Kako ubrzati razvoj pčelinjih društava?

Mlada matica u polodnjaku stoji nam u rezervi u slučaju da se mlada matica u društvu koje je u nagonu rojenja ne oplodi, ili iz bilo kog razloga strada, a možemo je koristiti i za zamjenu neke stare matice u osnovnom društvu.

Ako u prirodi nema jače paše, društvo koje je u nagonu rojenja mora se odmah prihranjivati da bi pčele što pravilnije izgrađivale novo saće na dodatnim satnim osnovama. U protivnom, pčele kvare satne osnove jer započinju mnogo sitnih matičnjaka.

Prihranjivanje se mora vršiti svake druge večeri sa po jednim litrom šećernog sirupa sve dok pčele potpuno ne izgrade novo saće na dodatnim satnim osnovama.

Pročitajte: Prepoznavanje simptoma trovanja pčela

Ponekad se dogodi da je pčelar prisutan na pčelinjaku kada se iz neke košnice pušta roj. Rojenje pčela i u ovakvim slučajevima može se zaustaviti ako matica još nije izašla iz košnice. Kroz leto treba brzo ubaciti više mlazeva dima i na brzinu otvoriti košnicu.

Iz nje treba izvaditi sve okvire sa leglom, pčelama i matičnjacima. Povađene okvire privremeno smjestiti u neku praznu košnicu ili ih staviti pozadi košnice. Pregledom jednog po jednog okvira pronaći maticu i odmah je likvidirati. Zatim izdvojiti dva okvira sa leglom, pčelama i matičnjacima i formirati oplodnjak, pa okvire vratiti u košnicu i između krajnjih okvira s leglom staviti s jedne i druge strane po jedan okvir sa satnom osnovom. Na ovaj način rojenje pčela takođe se potpuno likvidira.

Drugi način

Primjenjuje se kod društava smještenih u Langstrotovim košnicama. AKo je društvo dobilo nagon za rojenje matičnjaci se pojavljuju na donjim rubovima okvira iz gornjeg plodišnog nastavka. Podizanjem ili nakretanjem nastavaka na stranu lako se uočavaju matičnjaci, a time je društvo dobilo nagon za rojenje.

Ako je pčelar blagvremeno primjetio matičnjake dok se još nije izvela mlada matica, tada se nagon može suzbiti Demarijevom metodom, koja se sastoji u sljedećem: u nastavak koji leži na podnjači staviti samo jedan okvir s leglom, pčelama i matičnjacima, bez obzira da li se na ovom okviru nalazi i matica.

Zatim s jedne i druge strane okvira sa matičnjacima staviti okvire sa satnim osnovama. Preko ovog nastavka staviti treći medišni nastavak s praznim saćem i dva okvira sa satnim osnovama. Iznad drugog nastavka staviti Hanemanovu rešetku pa na nju treći nastavak s leglom i pčelama i ostalim okvirima s medom i cvjetnim prahom.

Pročitajte: Pčelinja vaš – Veliki neprijatelj pčela
Uveče treba napuniti hranilicu šećernim sirupom i društvo povremeno prihranjivati sve dok se ne ukaže neka podržavajuća ili glavna paša.

Sutradan u jutarnjim časovima pregledati gornji nastavk. Ako se matica nalazi u ovom nastavku treba je likvidirati i otvoriti malo leto na Hanemanovoj rešetki. Ukoliko se stara matica ne nalazi u gornjem nastavku, već u nastavku koji leži na podnjači, ne treba je likvidirati pošto će to učiniti prva mlada matica koja se izleže iz zrelih matičnjaka.

Ovim postupkom već peti dan naići ćemo na porušenematičnjake, što je siguran znak da je nagon rojenja prestao i da je mlada matica već oplođena.

Kada mlada matica bude zalegla 2-3 okvira saća, društvo ponovo srediti kako je bilo prije ove manipulacije, tj. dva nastavka u kojima je leglo staviti na podnjaču, preko njih postaviti Hanemanovu rešetku i na nju treći medišni nastavak. Ovako sređeno društvo s mladom maticom još aktivnije radi i ulazi u narednu pašu vrlo jako.

Literatura: “Praktično pčelarstvo”, Autori: Vojin Todorović, dr Dušan Todorović
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI