Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaRecepti za pripremu preparata od biljaka za suzbijanje štetočina i bolesti

Recepti za pripremu preparata od biljaka za suzbijanje štetočina i bolesti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Većina biljaka iz grupe ljekovitog i začinskog bilja, bere se prije cvjetanja u popodnevnim časovima, kada se rosa već osušila. Tada je sadržaj aromatičnih i ljekovitih materija najviši. Ako se ubrane biljke žele čuvati za kasniju upotrebu, veoma je važno da se odmah na pravilan način osuše, jer jedino tako ćemo sačuvati hranjiva, ljekovita i aromatična svojstva biljaka.

Prije upotrebe se isperu mlazom vode, a zatim sitno nasjeckaju i odmah upotrijebe.

Za zaštitu bilja, ljekovito i začinsko bilje može da se koristi na više načina. Moguće je da se od svježih ili osušenih biljaka pravi oparak (usitnjeni djelovi se potapaju u hladnu vodu, a zatim prelivaju ključalom vodom), uvarci (usitnjeni biljni djelovi se kratko kuvaju), ekstrakti (potapanje u hladnu kišnicu i cijeđenje ili maceracija) i sl.

Treba naglasiti da se svi ovi preparati  moraju pripremati u u posudama od gline, keramike ili drveta. Metalne ili oštećene emajlirane posude nisu pogodne. Posude se moraju pokriti, tako da u njih ne mogu ući sitnije životinje, a da istovremeno budu snadbjevene sa dovoljno vazduha. Rastvor alkohola i sapuna: (200 g kalijumovog sapuna rastvoriti u malo vruće vode, dopuniti sud do zapremine od 10 l i dodati 1/3 koncentrovanog alkohola).

KAMILICA (MATRICARIA CHAMOMILLA)

Samo jedna biljka kamilice posijana u bašti štiti 1m2 površine od nematoda.

Pripremanje rastvora: 1 kg osušenih ili 3 kg svježih cvjetova se samelje i prelije sa 10 l vode zagrijane na 60-70 0C i ostavi 12-16 sati da odstoji, a potom se procijedi i prije upotrebe razblaži  2-3 puta.

Koristiti protiv gusjenica (jabukinog, kruškinog, šljivinog i višnjinog smotavca), grinja, buvača, sovica, moljaca i štetočina koje sišu biljne sokove.

Pripremanje praška: suve iscvjetale biljke kamilice sameljemo, prašak pomiješamo sa prosijanim pepelom od drveta (nikako ne ugljem). U slučaju pojave buvača, muva na kupusu i korijenasto-krtolastim kulturama, jabukovog cvjetojeda i žiška, zaprašuju se napadnute biljke 2-3 puta, svakih 4-5 dana.

GAVEZ (Symphitum peregrinum)

U bio vrtu je cijenjena biljka za spravljanje đubriva i kao malč.

Pripremanje đubriva: Koristi se kao đubrivo bogato Fe, K, Ca, P, Mg i B vitamina. U 10 l vode potopi se 1 kg svježeg gaveza. Nakon nekoliko dana, kada prestane da pjeni, razvija se smeđa boja i jak miris na stajnjak (sadrži i bjelančevine). Upotrebljava se samo razblaženo vodom: na 1 l đubriva treba uzeti 10 l vode i izmiješati. Đubri se jedan put nedjeljno. Biljne ostatke obavezno kompostirati. Veoma dobar efekat se postiže kada se pomiješaju đubriva od koprive i gaveza.

prof.dr Nataša Mirecki

Izvor: AgroSavjet

Pročitajte još:

Organski pesticidi koje možete sami da napravite

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI