Utorak, 21 Marta, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaOrganski pesticidi koje možete sami da napravite – Donosimo vam odlične i...

Organski pesticidi koje možete sami da napravite – Donosimo vam odlične i jednostavne recepte za izradu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Organski pesticidi koje možete sami da napravite – Napravite sami prirodna sredstva za suzbijanje štetočina i na taj način sačuvajte i novac i zdravlje.

Bićete prijatno iznenadjeni kada saznate koje sve stvari iz kuće možete iskoristiti za izradu vlastitog, organskog pesticida.

Pesticid od maslačka

Oparak od maslačka – Ovo sredstvo se koristi za suzbijanje lisnih vaši. Potrebno 300 g isjeckanog korijena ili 400 g svježih listova prelije se sa 10 l tople vode temperature 40°C, nakon čega preparat stoji 1-2 sata, procijedi se i spreman je za upotrebu. Korijen maslačka treba čuvati na hladnom mjestu

Pesticid od kadife

Sredstvo od kadife takođe djeluje na lisne vaši – u fazi cvijetanja sakupiti biljke kadife i osušiti ih. Pola kante suve biljke preliti sa 10l vode, ostaviti da odstoji 24 časa, procijediti, dodati 40g kalijumovog sapuna i sredstvo je spremno za tretiranje.

Prirodno đubrivo od gaveza

Za pripremu đubriva treba pripremiti list, cvijet i stablo ove biljke. Pripremljene biljke odložite u plastičnu posudu. Vodu naliti, tako da oblije gavez i ostavite da odstoji 3 nedelje. Nakon što „provri“ unutrašnji sadržaj ocijedite tečnost. Prije zalivanja, koncetrovanu tečnost razblažite u razmjeri 1:10, odnosno na litar koncetrata dolijte 10 litara vode. Sa razblaženim rastvorom zalijte biljke, a koristi se kako za đubrenje cvijeća tako i za povrtarske kulture.

Pročitajte: Ovaj sastojak svi imate u kući, a od njega voće i povrće buja i zaštićeno je od najopasnijih bolesti

Organski insekticid od gaveza

Kako bi dobili organski isekticid, pripremite cvijet, listove i stablo biljke, potopite ih u vodi i ostavite da odstoji 24 časa. Nakon toga procijedite tečnost. Ovako dobijen rastvor može se koristiti za suzbijanje vaši i nekih vrsta gusjenica. Kao i kod svih drugih preparata ove vrste, koji nemaju snagu hemijskih insekticida, tretiranje treba ponoviti više puta.

Pesticidi od pelina

Suzbijanje lisnih vaši, rđe, grinja, gusjenica i mrava – pesticid od pelina pravi se tako što se 300g svježih listova i cvijetova pelina ili 30g osušenih potopi u 10l vode i ostavi 2-3 dana. Nakon toga procijeđeni i razrijeđeni preparat spreman je za upotrebu.

Protiv lisnih gusjenica, sovica i kupusne muve – usitniti 1kg nadzemnih dijelova biljke sa cvijetovima i kuvati oko 15min u maloj količini vode, a zatim, kada se ohladi procijediti i razrijediti sa 10l vode i dodati 40g sapuna, nakon čega je preparat spreman za upotrebu.

Pesticid od rastavića

Koristi se protiv plijesni, rđe, grinja i crvenog pauka – U 10l vode potopiti 1kg svežeg rastavića ili 150g osušenog i ostaviti da odstoji 12 sati. Nakon toga, rastavić izvaditi iz vode i vodu zagrijati. Prije upotrebe čaj je potrebno procijediti, razrijediti sa 5l vode i upotrebiti.

Na isti način priprema se i pesticid od vratića u cvetu i ima isti spektar delovanja kao preparat od rastavića.

Pročitajte: Prirodni preparati za zaštitu luka od bolesti

Pesticid od krompira

Djeluje protiv pauka – 1,5kg mladih, zelenih, nadzemnih dijelova biljke stino se isjecka i prelije sa 10l tople vode. Nakon toga, preparat stoji 3-4 sata i kasnije se procijedi, doda se 40g rastvorenog sapuna i spreman je za upotrebu.

Pesticid od čička

Protiv kupusara i sovice – 1/3 kante od 10l napuniti sitno isjeckanim listovima čička i držati tri dana u 10l vode. Procijediti i upotrebiti.

Pesticidi od rabarbare

Suzbija moljce koji nagrizaju listove – 1kg sviježih listova rabarbare preliti sa 6l vrele vode ostaviti da odstoji 24h, nakon čega je peparat potrebno procijediti, a zatim je spreman za upotrebu.

Protiv lukove muve – sa 10l kipuće vode preliti 500g sviježe biljke, ostaviti da odstoji, procijediti i koristiti.

Srećno sa spravljem vašeg omiljenog organskog preparata

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI