Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiProizvodnja hrane mora biti apsolutni prioritet

Proizvodnja hrane mora biti apsolutni prioritet

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Svaka dodatna marka investirana u poljoprivredu i proizvodnja hrane dugoročno će smanjit našu ovisnost o uvoznoj hrani, kažu iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.
S obzirom na početak isplate federalnih poticaja, koji je najavljen ove sedmice, Udruženje poljoprivrednika FBiH skrenulo je pažnju kantonima da su obavezni dostaviti Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva obračune za proizvodnje za četvrti kvartal prošle godine.

Do sada su samo Posavski, Hercegovačko-neretvanski i Bosansko-podrinjski kanton uradili svoj dio posla, te će poljoprivrednicima iz ovih kantona poticaji biti isplaćeni u prvom redu.

– Pogotovo je zabrinjavajuće kašnjenje u dostavljanju obračuna dva kantona sa najvećim brojem proizvođača mlijeka, a to su Unsko-sanski i Tuzlanski kanton. Podsjećamo nadležna kantonalna ministarstva da su ove godine i budžet Federacije BiH i Program poticaja usvojeni na vrijeme, te će za sva eventualna kašnjenja u isplatama odgovornost snosti kantonalni nivo, saopćeno je iz Udruženja.

Pozdravljajući mjere za ojačanje poljoprivrede koje je predložila Vlada Federacije BiH navode da “apsolutni prioritet svih nadležnih institucija treba biti povećanje obrađenih površina, odnosno proizvodnja hrane”.

– Svaka dodatna marka investirana u poljoprivredu i proizvodnja hrane dugoročno će smanjit našu ovisnost o uvoznoj hrani. Nakon zatvaranja granica i ograničavanja kretanja među državama svima je konačno jasno koliko je bitno da budemo u stanju prehraniti BiH, istakli su iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Pročitajte još:
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI