Nedjelja, 14 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaUz ove trikove voće i povrće će dugo ostati svježe

Uz ove trikove voće i povrće će dugo ostati svježe

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Evo savjeta kako da voće i povrće duže ostane sježe

Zelena salata
Listove koji su vam ostali možete sačuvati u posudi, a preko njih staviti komad papirne salvete i posudu zatvoriti prijanjajućom folijom. Salveta će upiti višak vlage zbog koje listovi dobijaju smeđu boju i propadaju. Kada salveta postane vlažna, zamjenite je novom i suvom. Još jedan trik: listove zelene salate možete posuti s malo soli. To će izvući dodatnu vlagu iz njih.

Šargarepa
Kako biste odložili isušivanje šargarepe stavite je u posudu napunjenu vodom, zatvorite posudu prijanjajućom folijom i čuvajte u frižideru.

Crni luk
Možda će zazvučati čudno, ali da biste sačuvali svježinu luka stavite ga u najlonke, vezujući čvor nakon svakog komada. Rupičasti materijal najlonki propušta taman toliko vazduha da se luk ne pokvari.

Krompir
Po priči sa sajta Alt Health Works, istraživanja su pokazala da biljke kao što su lavanda, ruzmarin i žalfija sadrže ulja koja pomažu da se krompir ne kvari i da ne truli. Pokušajte da stavite neku od ovih biljaka u zatvorene pamučne vrećice zajedno sa krompirom.

Limun
Ako vam je potrebno samo malo soka od limuna, probušite limun viljuškom ili štapićem za ražnjić. Na ovaj način možete iscjediti samo onoliko soka koliko vam je potrebno, bez isušivanja cijelog limuna.

Jabuke
Ako jabuku isečete, kriške vrlo brzo promjene boju i postanu smeđe. Da biste ovo sprečili isječenu jabuku stavite u hladnu, slanu vodu (ne više od pola kašičice soli na četvrtinu litre vode ili ćete okusiti so na voću). Nakon pet minuta, osušite kriške i čuvajte ih u frižideruu hermetički zatvorene u plastičnoj vrećici.

Banane
I za oksidaciju banana krivac je etilen, ali odvajanjem svake banane s hrpe i umotavanjem stabljike na vrhu voća s plastičnom folijom može zaustaviti i širenje ovog gasa. Ako su već dovoljno sazrele, možete ih očistiti i zamrznuti kako biste ih koristili kao dodatak za smutije.

Avokado
Avokado sadrži enzime koji stvaraju smeđi pigment kada je isječeno voće izloženo vazduhu. Da biste to izbegli dovoljno je da ga poprskate s limunovim sokom. Limunska kiselina sprječava da isječeni avokado potamni barem jedan dan. Takođe, isječeni avokado možete čuvati sa komadima luka. Isti gasovi zbog kojih plačemo kada siječemo luk sprječavaju oksidaciju avokada.

PROČITAJTE:

Napravite sami svoj prirodni osvježivač doma

Izbušila je 19 rupa na drvenoj kutiji – 5 mjeseci kasnije, svi su ljubomorni na njeno dvorište!

Izvor: magičnobilje

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI