Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoRazmnožite kupine vrhom stabljike

Razmnožite kupine vrhom stabljike

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kupine možete razmnožiti vegetativno, ukorijenjivanjem vrhova izdanaka.

To se radi pred kraj ljeta, u jadranskom području, početkom avgusta, a u kontinentalnom u septembru. Odmah po završetku berbe, vrhove dobro razvijenih zrelih jednogodišnjih izbojaka dužine 2-4 m savijte i ukopajte u tlo na dubinu od 10-15 cm. Ukopani će vrhovi do septembra, odnosno sredine novembra razviti snažno korijenje. Do proljeća će se dobro ukorijeniti pa ih tada rezom odvojite od matičnoga grma, 15-25 cm iznad tla.

Tako dobijene sadnice kupina promjera 9-12 mm, s dobro razvijenim korijenom, izvadite iz tla i odmah presadite na željeno mjesto u bašti.

Pročitajte: Podizanje zasada kupine – Korisni savjeti za početnike

Sadnice kupina uzgojene ukorijenjavanjem vrhova izdanaka sigurno će se primiti. Iako se kupine, lat. Rubus fruticosus, lako razmnažaju zelenim i zrelim te korijenovim reznicama, izdancima i meristemom tj. kulturom tkiva, razmnožavanje vrhovima izdanaka posebno je pogodno za puzeće sorte: himalaja, young, boysen i druge, te netrnovite thornfree, giorgia thornless, gigante del giardino. Naime, ako bismo te sorte razmnožavali izdancima i korijenovim reznicama dobili bismo grmove s trnovitim stabljikama.

Pročitajte: Sistem gajenja kupine sa rotirajućim krstastim naslonom (RCA™) ima brojne prednosti

Za razmnažanje kupina na opisani način vrlo je važno odabrati samo dobro razvijene i posve zdrave grmove koji nisu zaraženi štetočinama, npr. lisnim vašima te nematodama, i bolestima, posebno virusima.
Viroze kupine možete prepoznati po kržljavosti, kovrdžavosti, pjegavosti te zelenom i žutom mozaiku lišća. Primjetite li takve biljke odmah ih izvadite i spalite. Ne koristite ih ni u kom slučaju za razmnožavanje jer se viroze šire zaraženim sadnim materijalom.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI