Subota, 21 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKleoma ili paukov cvijet - Predivana cvjetnica otporna na štetočine i bolesti

Kleoma ili paukov cvijet – Predivana cvjetnica otporna na štetočine i bolesti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U pozadini cvjetne bordure, među visokim trajnicama i grmljem ističe se neobična i nesvakidašnja kleoma, lat. Cleome spinosa, razgranata grmolika jednogodišnja biljka porijeklom iz dijela Južne Amerike što se proteže od južnog Brazila pa na zapad do Argentine.

U povoljnim uslovima na plodnim propusnim tlima može doseći visinu od 1,5 m. Dlanasti listovi sastavljeni od 5 liski dugačkih do 15 cm mogli bi zbuniti one koji vide biljku prije no što prcvjetaju, jer liče na listove indijske konoplje, lat. Cannabis spp., odnosno marihuane. Nježni cvjetovi, ružičasti, bijeli ili blijedogrimizni, skupljeni u velike cvatove pri vrhu stabljike dugački su 2,5-5 cm, a graciozni 5-7,5 cm dugački prašnici daju im oblik pauka.

Stoga kleomu u engleskim govornim područjima nazivaju spider flower. Cvjetovi su veoma mirisni, pa se ne preporučuje uzgoj kleome blizu vrata i prozora, jer nekima njezin miris po mošusu nije baš ugodan.

Pročitajte: Tri cvijeta koja će preživjeti i najveći mraz na terasi

Kleoma je jako zgodna biljka za vrtlare koji nemaju mnogo vremena za redovno uređivanje vrta, jer ne treba uklanjati ocvale cvjetove. Pri vrhu cvata, naime, stalno nastaju novi cvjetovi, a nježne latice ocvalih cvjetova same otpadaju. Iz cvjetova se razvijaju plodovi na dugačkim stapkama, takođe vrlo dekorativni.

Kad u njima sazru smećkaste sjemenke, plodovi pucaju i one padaju uokolo, pa se biljka sama zasijava. Malo sjemena svake godine ipak prikupite za svaki slučaj. Ako budete kupili ili dobili sjemenke kleome prvi put ih posijte direktno na cvjetnu gredicu u proljeće. Kao što biljka sama razbacuje sjeme, tako kleomu valja i posijati te sjeme obrnutom stranom grabulja lagano utisnuti, a ne ukopavati.

U krajevima s hladnim proljećem i kasnim mrazevima presadnice kleome uzgojite u kući u posudama ili u toplom klijalištu, pa ih u vrt posadite tek kad prođe opasnost od mraza na razmak 30-45 cm.

Egzotična kleoma najbolje uspijeva na suncu ili u polusjeni, na svakom dobrom vrtnom tlu, osim na vlažnim nepropusnim tlima gdje se dugo zadržava voda. Odlično podnosi sušu i ljetne vrućine, pa je treba zalijevati samo kad je jaka suša.

Pročitajte: LIJEPA KATA – Kako se gaji cvijet koji su naše bake obožavale?

Ne dosađuju joj bolesti ni štetni insekti, pa je veoma pogodna za nove vrtove i ‘mlade’ vrtlare početnike. Lako ju je i oblikovati po želji. Niže zbijene biljke dobićete ako uklonite središnji pup kad je biljka visoka 30 cm. Uklonite li postrane pupove, kleoma će biti visoka i vitka. Donji listovi na kraju ljeta mogu požutjeti i otpasti, no to možete riješiti tako da kleome uvijek sadite iza srednje visokih jednoljetnica i trajnica, na primjer lijepih kata, zijevalica, petunija, hosta, perunika, božura i drugih, koje će donji ogoljeli dio kleomine stabljike uspješno prikriti.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

višnje

Preradom do bolje zarade od višanja, mogu da se iskoriste i...

Beogradska porodica Simić, koja se primarno ne bavi poljoprivredom, ima poljoprivredno gazdinstvo u Feketiću i voćnjak višanja sorte „Prima“. Jelena i Vladan, uz dva...