Subota, 21 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiSNIJEG ZAŠTITIO ŽITO - Niska temperatura nije izazvala štetu na ozimim usjevima

SNIJEG ZAŠTITIO ŽITO – Niska temperatura nije izazvala štetu na ozimim usjevima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Niska temperatura vazduha tokom prošle sedmice nije izazvala štetu na ozimim usjevima, navedeno je u sedmičnom Agrometeorološkom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Voćarske kulture i vinova loza su u zimskom mirovanju i lako podnose jake mrazeve, dok su ozima žita bila zaštićena snježnim pokrivačem.

Agrometeorolozi navode da je pregledom usjeva ozimih žita registrovano prisustvo aktivnih rupa od glodara, a najveću štetu pričinjavaju zečevi u zasadima mladog voća, gdje oštećenja nastaju glodanjem kore stabala mladih voćaka i vinove loze.

Pročitajte: U kakvom su stanju voćnjaci i strna žita u ovom periodu

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u drugoj polovini ove sedmice mjestimično su mogući prolazni slaba kiša, susnježica i snijeg, dok se od sutra očekuje postepeni porast temperature vazduha.

Ove sedmice jutarnja temperatura vazduha biće od minus 18 do minus šest u višim, a od minus pet do dva u nižim predjelima, te na jugu do pet stepeni Celzijusovih, dok će maksimalna dnevna biti od minus šest do minus jedan u višim krajevima, a u nižim od jedan do četiri, te na jugu do osam stepeni Celzijusovih.

Izvorsrna
POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

višnje

Preradom do bolje zarade od višanja, mogu da se iskoriste i...

Beogradska porodica Simić, koja se primarno ne bavi poljoprivredom, ima poljoprivredno gazdinstvo u Feketiću i voćnjak višanja sorte „Prima“. Jelena i Vladan, uz dva...