Srijeda, 20 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoPodizanje zasada kupine - Korisni savjeti za početnike

Podizanje zasada kupine – Korisni savjeti za početnike

Za podizanje zasada kupine kao i svih drugih voćnih vrsta, neophodno je izvršiti osnovnu pripremu zemljišta koja se sastoji u uređivanju zemljišta, vađenju žila i panjeva, uništavanju korova, meliorativnog đubrenja, dubokog oranja i usitnjavanje površine.

Kupina najbolje rezultate daje na dubokim, rastresitim, plodnim i umjereno vlažnim zemljištima, jedino joj ne odgovaraju tople pjeskuše i pretjerano vlažna hladna i teška zemljišta.

Sadnja kupine može se obavljati u jesen ili rano proljeće. U našim klimatskim uslovima najbolje rezultate daje jesenja sadnja.

Za sadnju kupine treba koristiti samo autentične sorte i garantovane zdrave sadnice.

Pročitajte: Zemljište, položaj i klimatski uslovi za podizanje zasada kupine

Kao i kod drugih voćnih vrsta, korijen kupine prije sadnje treba skratiti za 1/4 dužine, a oštećene žile potpuno ukloniti. Tako pripremljen korijen treba potopiti u rastvor ilovače radi boljeg prijema sadnica.

Sistem uzgoja

Kupina se može gajiti u obliku (sistemu) žbuna i špalira. Mi preporučujemo špalirski sistem uzgoja gdje se sadnice kupine sade na rastojanju 3,2 – 4 m između redova i 1,5 – 2 m u redu.

Izdanci kupine se sade na istu dubinu na kojoj su bili i u matičnjaku ili 3-4 cm dublje.
Kupina je voćka specifičnog habitusa u proseku izrazito dugih lastara i bez obzira na sistem gajenja vek će bolje rezultate dati ako se gaji uz postavljanje naslona koji se postavljaju u drugoj godini po sadnji.

Za špalirski sistem uzgoja neophodno je obezbijediti stubove (metalne drvene ili betonske) visine 2m iznad zemlje koji se postavljaju na rastojanju 6-7m jedan od drugog i za njih se zatežu 2-3 reda žice.

Đubrenje i rezidba

Da bi kupina dostigla maksimalne prinose koji se kreću preko 10.000 kg/ha neophodno je svake godine u zemljište unijeti oko 3-4 t/ha stajnjaka i 300-400 kg/ha mineralnih đubriva.

Obavezna i redovna agrotehnička mjera pri uzgoju kupine je i rezidba, koja se obavlja u proljeće i u drugoj polovini ljeta tj. poslije berbe.

Pročitajte: Pravilnom rezidbom kupine do visokih prinosa i kvalitetnog roda

Proljećna rezidba se sastoji u proređivanju i skraćivanju vrhova izdanaka koji se ostavljaju za rod. Preporuka je da po jednom žbunu ostane 7-9 dobro razvijenih izdanaka. Po završetku berbe sve izdanke koji su donijeli rod treba orezati do zemlje.

Zaštita od bolesti i štetočina

Kupinu napada mnogo bolesti i štetočina koje joj mogu nanijeti znatne štete ukoliko se ne primjene neophodne mjere zaštite.

Da bi se obavila adekvatna zaštita kupine neophodno je obezbijediti veći broj herbicida, fungicida i insekticida i to u količini od :
– herbicida oko 4 kg/ha;
-fungicida oko 3 kg/ha i
-insekticida oko 3,5 kg/ha

Primjenu ovih kao i drugih hemijskih sredstava treba koristiti samo uz predhodno konsultovanje stručnjaka za zaštitu bilja.

Autor: Dipl.inž. voćarstva, Biljana Milosavljević
PSSS Kragujevac

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kiseli kupus

Ukiselite kupus na tradicionalan način

Kiseli kupus povrće je koje ni jedne zime ne izlazi iz recepata. Iako ga je moguće kupiti, vlastito kiseljenje kupusa daje poseban okus. Od početka...