Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoPodizanje zasada kupine - Korisni savjeti za početnike

Podizanje zasada kupine – Korisni savjeti za početnike

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za podizanje zasada kupine kao i svih drugih voćnih vrsta, neophodno je izvršiti osnovnu pripremu zemljišta koja se sastoji u uređivanju zemljišta, vađenju žila i panjeva, uništavanju korova, meliorativnog đubrenja, dubokog oranja i usitnjavanje površine.

Kupina najbolje rezultate daje na dubokim, rastresitim, plodnim i umjereno vlažnim zemljištima, jedino joj ne odgovaraju tople pjeskuše i pretjerano vlažna hladna i teška zemljišta.

Sadnja kupine može se obavljati u jesen ili rano proljeće. U našim klimatskim uslovima najbolje rezultate daje jesenja sadnja.

Za sadnju kupine treba koristiti samo autentične sorte i garantovane zdrave sadnice.

Pročitajte: Zemljište, položaj i klimatski uslovi za podizanje zasada kupine

Kao i kod drugih voćnih vrsta, korijen kupine prije sadnje treba skratiti za 1/4 dužine, a oštećene žile potpuno ukloniti. Tako pripremljen korijen treba potopiti u rastvor ilovače radi boljeg prijema sadnica.

Sistem uzgoja

Kupina se može gajiti u obliku (sistemu) žbuna i špalira. Mi preporučujemo špalirski sistem uzgoja gdje se sadnice kupine sade na rastojanju 3,2 – 4 m između redova i 1,5 – 2 m u redu.

Izdanci kupine se sade na istu dubinu na kojoj su bili i u matičnjaku ili 3-4 cm dublje.
Kupina je voćka specifičnog habitusa u proseku izrazito dugih lastara i bez obzira na sistem gajenja vek će bolje rezultate dati ako se gaji uz postavljanje naslona koji se postavljaju u drugoj godini po sadnji.

Za špalirski sistem uzgoja neophodno je obezbijediti stubove (metalne drvene ili betonske) visine 2m iznad zemlje koji se postavljaju na rastojanju 6-7m jedan od drugog i za njih se zatežu 2-3 reda žice.

Đubrenje i rezidba

Da bi kupina dostigla maksimalne prinose koji se kreću preko 10.000 kg/ha neophodno je svake godine u zemljište unijeti oko 3-4 t/ha stajnjaka i 300-400 kg/ha mineralnih đubriva.

Obavezna i redovna agrotehnička mjera pri uzgoju kupine je i rezidba, koja se obavlja u proljeće i u drugoj polovini ljeta tj. poslije berbe.

Pročitajte: Pravilnom rezidbom kupine do visokih prinosa i kvalitetnog roda

Proljećna rezidba se sastoji u proređivanju i skraćivanju vrhova izdanaka koji se ostavljaju za rod. Preporuka je da po jednom žbunu ostane 7-9 dobro razvijenih izdanaka. Po završetku berbe sve izdanke koji su donijeli rod treba orezati do zemlje.

Zaštita od bolesti i štetočina

Kupinu napada mnogo bolesti i štetočina koje joj mogu nanijeti znatne štete ukoliko se ne primjene neophodne mjere zaštite.

Da bi se obavila adekvatna zaštita kupine neophodno je obezbijediti veći broj herbicida, fungicida i insekticida i to u količini od :
– herbicida oko 4 kg/ha;
-fungicida oko 3 kg/ha i
-insekticida oko 3,5 kg/ha

Primjenu ovih kao i drugih hemijskih sredstava treba koristiti samo uz predhodno konsultovanje stručnjaka za zaštitu bilja.

Autor: Dipl.inž. voćarstva, Biljana Milosavljević
PSSS Kragujevac

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI