Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoProvjetravanje plastenika - Kako se obavlja i zašto je važno?

Provjetravanje plastenika – Kako se obavlja i zašto je važno?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Suviše vlage u vazduhu nije dobro za gajenje biljaka u plasteniku zato je provjetravanje plastenika dobra i nužna mjera. Pogotovo ako je zima bila sa relativno visokim temperaturama i kišnim proljećem.

Glavni cilj je da se biljkama obezbijedi što povoljniji uslovi za rast i razviće, i da se spriječi pojava kondenzacije vodene pare, pojava magle, povećanje vlažnosti vazduha, i da se snize visoke temperature i izbaci iz plastenika ustajali vazduh. Na kraju ima vrlo važnu ulogu kod gasovanja, odnosno povećavanja sadržaja CO2 u plasteniku, što doprinosi povećanju fotosinteze, a time i prinosa u plastenicima. U cilju boljeg provjetravanja plastenika postavljaju se i ventilatori koji služe za miješanje vazduha. Provjetravanje u plastenicima može biti riješeno na različite načine.

Pročitajte: Provjetravanje plastenika i zalivanje biljaka tokom zime

Svakako najbolji način je krovno provjetravanje sa različitim stepenom otvorenosti krovova i potpuno automatizovanim otvaranjem i zatvaranjem krovova. Može biti otvaranje samo jedne strane krova ili obe tzv. leptir otvaranje. Upravo leptir otvaranje je najbolji način provjetravanja plastenika i omogućava provjetravanje i kod jakih vjetrova i jer je moguće otvarati parcijalno bilo koju stranu krova. Kod leptir otvaranja najčešće se otvaraju i zatvaraju obe strane istovremeno. Takođe treba reći da se krovnim provjetravanjem na svodovima plastenika ne zadržava topao vazduh, a to se postiže kružnim kretanjem vazduha koje je i prisutno kod krovnog provjetravanja.

Provjetravanje plastenika pomaže rast biljaka

Provjetravanje može biti i čeono i to otvaranjem cijelog čela broda ili samo jednog njenog dijela na polumjesecima ili cijelog polumjeseca. Mogu da se otvaraju i zatvaraju oba ili samo jedno čelo.

Provjetravanje plastenika može biti i bočno, ali je praktično ako plastenik ima dva broda. Bočno provjetravanje plastenika može biti riješeno tako da se otvaranje vrši od gore na dole što je tehnički jednostavnije, i od dole prema gore, bolje sa stanovišta mikroklime u plasteniku. Kod bočnog otvaranja obavezno se postavlja parapet i to na različitoj visini, a služi da zaštiti biljke od naglih promjena temperature.

Kod ovog načina, kao i kod čeonog provjetravanja plastenika obavezno treba postaviti antiinsekt mreže, koje sprečavaju ulazak insekata u plastenik. Namjena antiinsekt mreže je da spriječi štetočine da udju u plastenik, tj. spriječe izlazak bumbara, koji se danas sve više koriste za prirodno oprašivanje povrća.

Pročitajte: Zaštita povrća u plasteniku od visokih temperatura

Iz praktičnih razloga ne preporučujemo postavljanje antiinsekt mreža kod krovnog provjetravanja. Kao najnovija rješenja provjetravanja kod posljednjih generacija plastenika treba istaći krovno provjetravanje u oluku. Ono izvanredno reguliše pregrijavanje unutrašnjosti, ali i predstavlja veliku sigurnost u slučaju iznenadnog vjetra, posebno ako automatski sistem zatvaranja nije u funkciji i Openair tipove plastenika koji mogu potpuno da budu otvoreni prema nebu.

Promjena vazduha u plasteniku nastaje kao posljedica spoljašnjeg vazdušnog kretanja, prouzrokovano udarima vjetra. Tada spoljni svježi vazduh zamenjuje unutrašnji vlažan i topao vazduh. Ako su ventilacioni otvori smješteni na stranama ili na krovu to će obezbijediti dobro miješanje vazduha unutar plastenika.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI