Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZaštita povrća u plasteniku od visokih temperatura

Zaštita povrća u plasteniku od visokih temperatura

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zaštita od visokih temperatura je jako važna u zaštićenom prostoru, iz razloga što se kao posljedica visokih temperatura na biljkama mogu pojaviti ožegotine, vrlo često se i na plodovima crne fleke, a može doći i do propadanje biljaka.

Kao posljedica visoke temperature intenzitet asimilacije (proces biosinteze tokom koje se od prostih materija izgrađuju složene) se smanjuje a desimilacije povećava, što smanjuje stvaranje organske materije a samim tim i produktivnost biljke.

Pročitajte: Kako brzo odrediti da li je vrijeme za zalivanje u plasteniku?

Načini zaštite:

  • postavljanje zaštitnih mreža,
  • osvježavajuća navodnjavanja
  • ujednačeno nanošenje ekološki prihvatljive boje preko folije.

Zaštita od visokih temperatura u plasteniku

Postavljanje zaštitnih mreža ima za cilj da osim visokih temperatura i pretjerane osvijetljenosti biljke zaštiti i od vremenskih nepogoda – grada. Ove zaštitne mreže, izrađene od polietilena, prekrivene Al – prevlakom, mogu se razlikovati po boji, gustini i strukturi. Osim navlačenjem preko folije mogu se koristiti i u proizvodnji povrća na otvorenom prostoru.

Pročitajte: Zašto je važno provjetravanje plastenika i kada se obavlja?

Cilj osvježavajućih zalivanja je da se prolaskom kapi vode vazduh osvježi. Temperatura se snižava isparavanjem kapljica vode sa lišća, a zatim isparavanjem vode iz zemljišta. Svakako da bolju i efektniju zaštitu od visokih temperatura i pretjerane osvijetljenosti pruža upotreba zaštitne mreže, a u savremenijem sistemu proizvodnje u zaštićenom prostoru i upotreba Al-ekrana koji ljeti ne dozvoljavaju (stvaranjem difuzne svjetlosti) „nepoželjno“ zagrijavanje, a tokom zime utiču na povećanje temperature vazduha u zaštićenom prostoru.

Preporuka je da zaštitu povrća od visokih temperatura treba obaviti prije nego što se pojave znaci oštećenja na biljkama.

Autor: Jelena Stojiljković, PSSS Leskovac

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI