Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPripremite vaše plastenike na vrijeme

Pripremite vaše plastenike na vrijeme

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U proizvodnji povrća u zaštićenom prostoru, naročito kod onih koji imaju dva ili više plastenika nema predaha jer jedna proizvodnja smjenjuje drugu. Tokom zimskog perioda gajiće se ono što ima dobru prolaznost u prodaji pri čemu je salata nekako najčešća, ali gaje se i rotkvice, spanać, a oni koji plastenike greju, mogu da razmišljaju i o gajenju onog povrća koga u toku zime nema i koje stiže iz redovne proizvodnje.

Nakon završetka jedne sezone i pred započinajnje nove proizvodnje, izuzetno je važno da se prostor adekvatno pripremi za sljedeći ciklus.

Uklanjanje svih biljnih ostataka je osnovna mjera pripreme. Nakon toga, vrši se zaoravanje tj. kultivisanje zemljišta i uništavanje eventualnih korova, a potom kao finalna mehanička mjera je i dobro ustinjavanje zemljišta kako bi se pripremilo za sjetvu, odnosno sadnju. Takođe, potrebno je provjeriti i eventualno popraviti ukoliko je potrebno sisteme za navodnjavanje.

Novi ciklus proizvodnje po pravilu se nastavlja u dezinfikovanom prostoru, koji se može dezinfikovati mehaničkim i hemijskim mjerama.

Od mehaničkih mjera, najčešće se primjenjuje dezinfekcija vodenom parom. Međutim, ova metoda je komplikovana i skupa i zahtjeva odgovarajući pribor kojim se obavlja.

Mnogo je elegantnija i jednostavnija hemijska mjera dezinfekcije odgovarajućim hemijskim preparatima. Najpoznatije i najdelotvornije su BASAMID GRANULE koje ispuštanjem otrovnih gasova vrlo jednostavno uništavaju sav potencijalni inokulum i tako mogućnost ostvarenja eventualne infekcije ili mogući napada nekih zemljišnih štetočuna praktično isključuju.

Upotreba ovog preparata zahtjeva obazrivost i vrlo je važno radi pravilne primjene da se pažljivo pročita uputstvo za upotrebu koje daje proizvođač. Jer samo pravilna primjena daje odgovarajući rezultat.

Izvor: boljazemlja.com

PROČITAJTE:

Jesen je pravo vrijeme za sadnju luka u plasteniku

Dezinfekcija zemljišta vodenom parom – Smanjite izvor bolesti u plasteniku i bašti!

Napravite plastenik od plastičnih flaša

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI