Porodična tradicija heljdu vratila na trpeze – Milomir Ećimović najveći proizvođač ove žitarice u Rogatici

Heljda Heljda

Iako joj narodna medicina pa čak i nauka pripisuje velika ljekovita svojstva, heljda među poljoprivrednicima u Rogatici nije mnogo popularna, ali je njen značaj u ishrani prepoznao Milomir Ećimović na čijem je imanju zasijana polovina ukupne proizvodnje te kulture u ovoj opštini.

Poljoprivrednici u Rogatici, ovu pomalo zaboravljenu biljku koja se danas u Srpskoj rijetko uzgaja, siju heljdu zajedno sa ostalim jarim strnim žitima, a ove godine biljka iz Azije zasijana je na svega jednom hektaru zemljišta.

Polovinu od toga zasijao je Ećimović u rodnim Grivcima u mjesnoj zajednici Stjenice, inače diplomirani inženjer šumarstva i ratni vojni invalid prve kategorije.

– Heljda je tradicionalno prisutna u mojoj porodici. Sijali su je u manjim količinama moj otac i majka, a ja je, znajući za njena ljekovita svojstva, sijem već pet-šest godina – kazuje Ećimović.

Kako ističe, ova biljka ne traži puno truda u uzgoju od sjetve do žetve, a prirodno je otporna na sve vrste biljnih štetočina.

Ećimović naglašava da je ove godine donijela rekordnih 200 kilograma po dunumu kvalitetnog zrna. Dodaje da je priprema za korišćenje u njegovom domaćinstvu, ali i za prodaju u punom jeku.

Pošto je žetva išla zajedno sa ostalim žitaricama koje na situ kombajna ostave dosta pljeve i urodica, potrebna je dorada heljde prije nego što stigne u mlin.

Ećimovići to rade na starom dobrom trijeru koga umjesto ruku “tjera” elektromotor najvjerovatnije skinut sa neke stare veš-mašine.

– Interesantno je ovo raditi. Prve količine otići će pekarima u Rogatici sa kojim imam dogovor za dodatak hljebnom tijestu. Dio toga ostaviću za vlastite potrebe i za poklon prijateljima. Eventualni višak ponudiću onima koji žele da poprave kvalitet brašna od koga prave domaći hljeb. Cijena nije nešto, dvije marke po kilogramu, ali ja sam zadovoljan – rekao je Ećimović.

Zdravlje

Heljda sadrži brojne minerale i vitamine te se ubraja među namirnice koje odlično griju tijelo pa je poželjna u hladnim danima. Ne sadrži gluten pa je prikladna i za ishranu osoba koje boluju od celijakije.

Heljda – Savjeti za uspiješnu proizvodnju i dobar prinos

Izvor: eKapija

Preporuka za vas