Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoJesen je pravo vrijeme za sadnju luka u plasteniku

Jesen je pravo vrijeme za sadnju luka u plasteniku

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jesenji zasad luka u plastenicima zahtijeva adekvatno tretiranje zbog promjena u temperaturu i vlažnosti vazduha.

Jestivi lukovi koji su kod nas najzastupljeniji u proizvodnji, crnibijeli luk i praziluk, obrazuju pod zemljom pravu ili lažnu lukovicu, odnosno zadebljale rizome sa razervnim hranljivim materijama, koja se koristiti za ishranu ali i za proizvodnju mladog luka metodom pospiješivanja.

Mladi crni luk se za jesenju proizvodnju gaji pospiješivanjem iz krupnijeg arpadžika prečnika preko 22 milimetra ili sitne lukovice prečnika 30 milimetara. Pri povoljnim uslovima iz lukovice se brzo razvija korijen i listovi i obrazuje mladi luk (bijelo lažno stablo sa zelenim listovima).

Brzina rasta i broj mladih biljaka zavisi od krupnoće lukovice i broja tzv. gnijezda sa klicama, što je veći broj gnijezda, više mladih biljaka. Optimalna temperatura za rast mladog luka je 18 °C, a biljka podnosi i niže temperature. Rast mladog luka odvija se na račun rezervnih materija lukovica, zato se one mogu prilikm korišćenja za proizvodnju ređati gusto jedna do druge, plitko po površini zemljišta ili na samoj površini u tunelima i plastenicima.

Proizvodnja mladog luka pospešivanjem u zaštićenom prostoru, obavlja se kao čist usev ili se gaji između krastavca, paradajza i najčešće salate. Radi bržeg nicanja primenjuje se nekoliko načina za obradu lukovica.

Lukovice pokrivene slamom ili drugim materijalom mogu da se drže u toploj prostoriji 5 do 7 dana i zalivaju toplom vodom (40 – 45 °C). Lukovice mogu da se potapaju u vodu temperature 35 – 40 °C u trajanju od 12 do 15 časova. Osim kvašenja, lukovice mogu 5 do 7 dana da se drže na temperaturi do 30°C i relativnoj vlažnosti vazduha 80 – 90%.

Efikasan način obrade lukovica, za sadnju u oktobru i novembru, jeste odsijecanje od vrata do pleća lukovica, što omogućuje brzo nicanje. Svi načini za obradu lukovica imaju za cilj brže prorastanje listova i korijena. Pri pospešivanju najveći prinosi ostvaruju se gustom, plitkom sadnjom, lukovica do lukovice – bez razmaka redova, u lejama širine 120 centimetra. One i ne moraju da se pokrivaju slojem zemlje, nego se samo blago utisnu u zemlju.

U zavisnosti od veličine lukovica, potrebno je 8 do 10 kg sadnog materijala po metru kvadratnom. Posle sadnje lukovice se zaliju sa 10 l po metru kvadratnom tople vode (30 do 35 °C), što ubrzava prorastanje klica i rast mladog luka. U proizvodnji se primjenjuju redovne mjere njege.

Za brži rast mladog luka u plasteniku treba održavati temperaturu od 15 do 18 °C tokom sunčanih dana, odnosno oko 14 °C tokom oblačnih. Luk je kvalitetan i iz proizvodnje pri temperaturi od 10 °C, mada može da raste i pri niskim temperaturama od 2 do 5 °C.

Za sigurniju proizvodnju u toku zime u objektima bez grijanja treba koristiti dopunske tunele od PE folija ili neposredno pokriti luk agrotekstilom – agrilom. U takvom objektu luk uspiješno raste i pri niskim spoljnim temperaturama i do -10 °C.

Mladi luk brže raste ukoliko se u fazi 2-3 lista folijarno prihrani rastvorom tečnog đubriva tipa fertikare, sal, vuksal ili 0,2 % rastvorom azota.

Za kvalitet mladog luka bitno je da sadni materijal bude zdrav, tako da prije sadnje glavice treba potopiti 10-20 minuta u rastvor fungicida benlejta ili ditana, prema propisanoj koncentraciji za svaki rastvor, što spriječava razvoj gljivičnih oboljenja.

Tržišnu zrelost mladi luk pristiže u zavisnosti od sorte i temperaturnih uslova gajenja, za 20 do 45 dana od sadnje. Srednji prinos odnosno broj vezica sa 10 biljaka/m² ; u zaštićenom prostoru sa grejanjem kada je čist usjev mladog luka broj vezica je 22 do 25, ukoliko se u takvom objektu gaji sa salatom broj vezica je od 5 do 6, u objektu bez grijanja u čistom usievu je broj vezica 18 do 20.

Autor: dipl.ing. Slavica Kodžopeljić

Izvor: PSSS

PROČITAJTE:

Kako saditi jesenje lukovice cvijeća!

Stručnjaci otkrili koliko dugo bijeli luk može trajati

Trulež luka – Bolest koja napada luk u skladištu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI